И в неделя гръцките фермери ще блокират пътищата между Солун и Халкидики

0
25

 

Във вторник предстои голямата земеделска среща в южната ни съседка

 

В неделя (4 февруари) пътят  Солун-Халкидики и в двете посоки ще е затворен от 10 ч. сутринта до 20 ч. вечерта. Това съобщават от фейсбук страницата на българи в Гърция „Гранични пунктове България – Гърция / Συνοριακοί Σταθμοί Βουλγαρία – Ελλάδα“.

Засега няма ясна информация за действията на фермерите. Предполага се, че до утре няма да има блокирани граници, магистрали и централни пътища.

Само земеделските производители от Халкидики затварят и тази вечер кръстовището преди Муданя. Казват, че ще го правят всеки ден.

В района на Епаноми, Плагиари и Терми (райони около Солун) има много струпана техника, в пълна стачна готовност.

По време на днешната протестна демонстрация в центъра на Солун към фермерите се присъединиха и депутати от опозицията. Те отхвърлят предложението на премиера Кириакос Мицотакис за помощи и настояват за пълни обезщетения и безплатно гориво.

Според гръцките фермери всички обявени мерки не допринасят за основното им искане – да продължат да съществуват. „Искаме да останем в селата ни и да работим. Помощите са дребни. Правителството има средства, но ги насочват в други области на икономиката“, казват те.

Утре следобед цялата техника от Солун почва да се изтегля към районите, от които е дошла и вероятно ще се създаде хаос по ЕТНИКИ и по пътя към Серес.

Представителите от район Серес казаха, че нямат намерение да затварят българската граница.

Във вторник предстои голямата земеделска среща при Лариса, на отбивка на ЕТНИКИ. Тогава ще е ясно какво наистина ще предприемат фермерите. Поне такива са заявките им към момента.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here