Киев информира Белия дом за уволнението на генерал Валерий Залужни

0
19

 

Уволнението на Залужни се бави, тъй като властите все още не са решили кой да го замени.

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов вече отказа да заеме поста на Залужни

 

Украинското правителство е уведомило Белия дом, че планира да уволни главнокомандващия въоръжените сили на страната генерал Валерий Залужни, предава БТА, цитирайки Ройтерс, която се позова на два осведомени източника.

Въпросът от няколко дни се обсъжда в общественото пространство, като постъпват противоречиви съобщения.

Ходът за отстраняване на Залужни, който влезе в конфронтация с президента Володимир Зеленски заради военната стратегия и други въпроси, идва след контраофанзивата миналата година, при която Украйна успя да си върне само малка част от окупираните от Русия нейни територии, отбелязва Ройтерс.

Източник, близък до канцеларията на Зеленски, каза, че двамата имат разногласия и дали да бъде проведена нова кампания за военна мобилизация. Украинският президент по-конкретно е против искането на командващия въоръжените сили под знамената да бъдат събрани още половин милион души.

Според цитирания източник уволнението на Залужни се бави, тъй като властите все още не са решили кой да го замени.

Съединените щати не са възразили срещу плановете на Киев. Белият дом е казал, че това е суверенен въпрос, по който Украйна трябва да вземе сама своето решение, заяви вторият източник, пожелал анонимност.

Вестник „Вашингтон пост“ първи съобщи за плановете за уволнение на Залужни.

Още по темата:

Залужни пред CNN: Концепцията за воденето на война се е променила

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here