Президентът на Полша се усъмни в способността на Украйна да си върне Крим и призна, че през по-голямата част исторически е руски

0
28

 

Анджей Дуда изрази надежда, че Киев ще успее да върне Донецк и Луганск

 

Полският президент Анджей Дуда изрази съмнения относно съществуването на възможност Киев да върне Крим. Според него, обаче, има надежда Украйна ще успее да върне Донецк и Луганск.

„Не знам дали Украйна ще успее да върне Крим, но вярвам, че ще успее да върне Донецк и Луганск“, цитира Ройтерс думите на Дуда.

Президентът на Полша заяви, че винаги е бил непоколебим в подкрепата си за Украйна, след като беше подложен на силна критика, защото каза, че не е сигурен дали Киев ще успее да си върне контрола над окупирания от Русия Крим.

Варшава е един от най-верните поддръжници на Киев след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и каза, че Украйна трябва да си възвърне контрола над цялата си територия, за да възпре Москва от по-нататъшна агресия.

Президентът Анджей Дуда повтори тази позиция и по време на интервю в YouTube канала Kanal Zero късно в петък. Въпреки това, когато го попитаха дали вярва, че Украйна наистина ще успее да си върне Крим, той каза: „Трудно ми е да отговоря на този въпрос“.

„Не знам дали (Украйна) ще си върне Крим, но вярвам, че ще си върне Донецк и Луганск“, каза той.

Той каза, че полуостров Крим, който Русия превзе през 2014 г., осем години преди да започне пълномащабната си инвазия, „е специално място… също и по исторически причини. Защото всъщност, ако погледнем исторически, той беше в ръцете на Русия за през повечето време.“

ТАСС припомня, че на 6 март 2014 г. Върховният съвет на Крим се обърна към руския президент Владимир Путин с молба за включване на републиката в състава на Руската федерация. В същия ден кримските власти насрочиха референдум за 16 март. Общинският съвет на Севастопол прие решение за участие в референдума. На 11 март беше подписана Декларацията за независимост на Автономна република Крим и град Севастопол. На 18 март беше подписано Споразумение за приемане на Република Крим в Руската федерация и образуване на нови образувания в рамките на Руската федерация.

На 11 май 2014 г. в Луганска и Донецка области се проведоха референдуми за статута на регионите. Според резултатите от гласуването държавната независимост на региона и създаването на Луганската народна република са подкрепени от 96,2% от участниците в референдума, а 89,7% са гласували за независимостта на Донецката народна република.

През септември 2022 г. в ДНР и ЛНР, както и в Запорожие и Херсонска област се проведоха референдуми за присъединяване към Русия, на които преобладаващото мнозинство от жителите подкрепиха подобна стъпка. На 4 октомври Путин подписа закони за ратифициране на договорите за приемане на ДНР и ЛНР, Запорожка и Херсонска област към Русия.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here