Зърнопроизводителите са категорични: Ще затворим 85 точки в страната от вторник, ако не бъдем удовлетворени

0
17

 

„Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната от вторник“.

Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов в „Тази неделя“.

Исканията им са три групи:

„Първата част са международните позиции на България в ЕС в защита на българските производители – дерогации по зелените изисквания, защита на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните искания“, каза Проданов.

За първи сега те настояват и за финансова подкрепа.

„Ефектът от войната в Украйна не е винаги директен с внос в България, защото у нас ечемик и пшеница не се внася. Ефектът е от една страна високата себестойност, от друга страна – ниските цени на пазарите, които са международни. При пшеницата загубата тази година се изчислява между 47 и 53 лв. на декар в зависимост от региона, като в нея е изчислена и субсидията, която получаваме, т.е. въпреки субсидията остават 47 лв. загуба на декар. Общата загуба за сектора в петте култури е над 2 млрд. лв. Наясно сме, че няма бюджет, но поне някаква част да поеме – 20 лв. на декар. Имаме и сериозно забавяне на плащанията на субсидиите тази година“, допълни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

„Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС“, каза Илия Проданов.

Предстои среща между зърнопроизводителите и властта. Секторът очаква да разбере как и с колко точно ще бъде подпомогнат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here