Денков: Няма основания за протестите на земеделците, случват се заради ротацията

0
13

 

Не може да подпомагаме зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба, каза премиерът

 

Няма основания за протестите на земеделците. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

„Няма основания за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета. Очакваме през следващите дни да продължим диалога със зърнопроизводителите и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки се съгласихме вчера на срещата с тях. Всеки ден с протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда.“

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 година, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа, е необяснимо“, каза още Денков.

„Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба за 2023 г. – нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика и на правата и интересите на другите граждани на страната. За 2018, 2019, 2020 г декларираната печалба е между 900 млн. лева и 1 млрд. лева. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд лева, декларирани, а през 2022 г – 3 млрд. лева. Дали през 2023 сектора е бил на загуба предстои да видим от финансовите отчети“, каза Денков.

Николай Денков заяви, че за 2023 г. България е на второ място в ЕС след Полша по обема на средствата , които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите, възникнали от войната в Украйна.

„В същото време наследението от 30 години рлоблеми, няма как да намерят решение за няколко месеца. Затова в дискусия със земеделските производители набелязахме редица промени, които могат да се направят в законите и за които имаме пълно съгласие с тях, че трябва да работим заедно. Подкрепяме техните искания за облекчаване на екологичните ограничения и тези искания вече се чуват и подкрепят от ЕК“, допълни премиера.

Министър-председателят коментира искането за оставка на министър Кирил Вътев.

„Колкото до искането на оставката на министъра – това е политическо искане, защото прочетох мотивите и те са несъстоятелни.“

Министър-председателят и земеделският министър се срещнаха в неделя с представители на аграрния сектор и предложиха държавна помощ, но само на зърнопроизводители, които докажат пред НАП, че са претърпели загуби през 2023 г. Денков обеща допълнителни 150 млн. лева, които ще бъдат отделени за секторите на животновъдите, млекопреработвателите, производителите на плодове и зеленчуци.

Асоциациите са запознали своите членове с предложенията и днес следобед решиха все пак да има протести утре – на 80 места в страната.

източник: БНТ

Още по темата:

Зърнопроизводителите обявиха безсрочни протестни действия, от утре блокират пътища из цялата страна

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here