Земеделците обявяват днес дали приемат условията на правителството

0
13

 

В 11.00 часа днес земеделските организации, които преговаряха с правителството, ще обявят дали приемат условията, които държавата им постави, за да бъдат подпомогнати.

В същия час пред Министерството на земеделието други браншови земеделски организации ще протестират с искане за незабавна оставка на министър Кирил Вътев и за комплексна ревизия на националната земеделска политика. Представители на Българската аграрна камара пък ще разговарят с журналисти по повод фермерските протести и какво се разбраха те с правителството, и какво не, предава БНР.

На продължила няколко часа среща вчера правителството обеща подкрепа за всички сектори в земеделието, но по различни методики. 150 млн. лв. ще има за секторите мляко, плодове и зеленчуци и за зърнопроизводителите. Конкретни суми премиерът Николай Денков обаче не посочи, но те ще трябва да докажат че са на загуба

„Всички средства, за които говорим в момента, са в рамките на налични средства чрез преструктуриране на бюджета“.

Браншовите организации не приеха автоматично предложението и до късно снощи се провеждаха управителни съвети. Илия  Проданов –зърнопроизводител

„През утрешния ден (в понеделник) ще имаме резултати – дали това, което се предлага, е приемливо за нас“, посочи след разговорите с правителството зърнопроизводителят Илия Проданов.

В 11.00 часа днес организациите, членове на Българската аграрната камара, ще обявят какво предстои. Също в 11.00 часа пред агроведомството обаче други техни колеги, неучаствали в преговорите, започват протест с искане на оставката на министъра. Това са браншовите организации, които през есента на миналата година протестираха и търсиха политическа подкрепа, за да отстранят министър Вътев.

„ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка за ръка и да сложат специалисти. Министърът мрази големите“, отбеляза оранжерийният производител Велин Георгиев.

Според Кирил Вътев , оставката му искат хора, които са взели предостатъчно субсидии от държавата и продължават да искат за сметка на останалите фермери

„Става дума за надуване на цени при училищен плод и мляко. Твърдят че умират, че загиват, а пък начинът им на живот е твърде далеч от това“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here