Зърнопроизводителите обявиха безсрочни протестни действия, блокират пътища из цялата страна

0
19

 

Иска се оставката на земеделския министър

 

Земеделците няма да спрат протестните си действия и ще продължат до 13 февруари с единственото искане – оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието.

„За София мога да ви гарантирам, че няма да протестираме“, заяви той и поясни, че към момента не може да каже в кои точки в страната ще продължат утрешните стачки на представители от сектора.

Всички производители лице в лице заявихме на министъра, че не искаме да работим с него, призна Върбанов и допълни, че нямат никакви политически намерения.

„Искаме да има правила, ако министърът искаше да води преговори със сектора, дори и да има някой с търкания и да иска нещо индивидуално, трябваше да събере всички на една маса и да каже какви възможности има държавата“, каза Венцислав Върбанов.

„Продължават протестните действия до оставката на министъра на земеделието, от 15 – 16 станахме 26 организации – зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, животновъди, пчелари – целият спектър на земеделската дейност, и преработватели“, обясни за продължаващите протести Върбанов.

„Не казвам, че секторът е разделен, а това, че министърът със своите действия се опита да ни раздели. Утре нашите хора излизат на различни места в страната. Ние сме заявили до 13 февруари“, предупреди председателят на Асоциацията на земеделските производители.

И обясни защо искат оставката на Кирил Вътев: „Първо, че не работим добре е една от причините, но всички тези месеци той показа, че не може да се справи с отговорностите и предизвикателствата. Не можа да ни защити в бюджета, за украинската помощ, избутаха ни от пазарите. Няма никаква комуникация“.

“Днес имахме среща с него и му казахме „най-добре да дойде при нас, където му е мястото и да оваканти министерския пост, там да застане човек, който ще носи отговорност“, препоръча на министъра Венцислав Върбанов.

И попита: „По какви критерии бяха избрани поканените и защо нашият министър подвежда и прехвърля отговорността на премиера. Защо това сега се прави, след както бюджетът е приет и сега започват да се търсят средства от МЗ и ДФ „Земеделие“, при всички положения това ще наруши инвестиционната програма“.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия с начало 06.02.24 г. (вторник) в 10:00 ч.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за  законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00, можете да видите на картата, която Ви изпращам в имейла. Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети следните искания:

1) Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2) Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

–  Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

–  Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

–  Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

–  Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии

3) Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4) По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5) Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here