Цветан Василев: На Иван Гешев му предстои среща с европейското правосъдие

0
17

 

През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание „заговор с цел измама“ (conspiracy to defraud) – „Бейкър Тили-Кипър“, Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев.

На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за „заговор с цел измама“.

Това написа в личния си сайт бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Според него, по така нареченото „мега“ дело КТБ, прокуратурата е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, за която твърди, че е извършена от компанията Бейкър Тили-Кипър. От години, в серия свои изказвания, лицето Иван Стоименов Гешев тръби „заключенията“ ѝ, на които се основава обвинителният акт по делото КТБ.

Василев съобщава още, че във връзка с иска му, от компанията „Бейкър Тили-Кипър“ твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза – единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Подчертават, също така, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка. Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна – тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата.

„Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие“, пише още бившият банкер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here