Вицепрезидентът Йотова: Важно е да се защити интересът на българските земеделци

0
30

 

„Когато следващия път земеделският министър отиде при колегите си в Европа, трябва да говори с гласа на тези, които поставят въпроса за новата селскостопанска политика оттук нататък и как тя ще бъде реализирана“

 

„Въпросът е да защитим интересът на българските земеделци, още повече, че ние сме в дълг към тях, защото при подписването на договора с ЕС бяха направени съществени пропуски, от които днес виждаме резултатите“. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова след участието си в кръгла маса, посветена на здравето на децата, предава БТА.

„Не е въпросът кой колко пари е получил, кой какво е свършил, кой и защо протестира точно в навечерието на ротацията“, каза още Йотова и посочи, че за нея това е бил „най-смешният аргумент“.

„Надявам се да се намери разумно решение на протестите на земеделските производители“, каза още тя и посочи, че не приема тона на министър-председателя по време на вчерашния министерски съвет, който по думите ѝ е на принципа „Разделяй и владей“.

„Проблем има с реализирането на зелената сделка, основно повече за производителите в Западна Европа, проблем има и за страни като нашата по отношение на безмитния внос с Украйна, така че всички проблеми трябва да се анализират и да се намерят най-добрите решения“, добави Йотова. По нейните думи и финансирането може да е инструмент в момента, но не може да бъде дългосрочна мярка, когато политиките са сгрешени.

„Когато следващия път земеделският министър отиде при колегите си в Европа, трябва да говори с гласа на тези, които поставят въпроса за новата селскостопанска политика оттук нататък и как тя ще бъде реализирана“, каза Йотова в отговор на въпрос какъв би бил правилния път.

„Изправени сме при различни условия от момента, в който са взети решенията, като говорим за това как ще бъдат субсидирани земеделските производители занапред“, каза още тя и припомни, че в Европа се спират субсидиите, които допълнително се даваха за дизелови горива и се забранява употребата на различни хербициди и пестициди.

„Трябва да видим как ще бъде регламентиран пазарът с вноса от страни, извън ЕС, тъй като европейското земеделие става неконкурентоспособно, ако се спазват всички регулации“, добави Йотова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here