Денков: Всеки ден на земеделски протести води до бавене на държавната финансова подкрепа

0
13

 

Премиерът Николай Денков отправи призив към земеделските производители, които днес блокираха десетки пътни артерии да се върнат на масата на преговорите. В изявление пред медиите той покани аграрният сектор на среща утре в 18.00 часа, на която да се подпише меморандум за разбирателство.

Кабинетът излезе днес с още нови предложения към зърнопроизводителите, те да доказват загубите си за миналата година с опростена сметка, а не с данъчна декларация, предава БНР.

Премиерът Денков обяви какви промени в позицията на правителството в преговорите със земеделците могат да се направят:

„Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия. Повтарям отново – само за стопанствата, които са на загуба през 2023 г.“.

Така няма да е необходимо загубите зърнопроизводителите да доказват с данъчна декларация, поясни премиерът. Освен това правителството ще преговаря с ЕК по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания към сектора. Спешно, още през февруари и март за обществено обсъждане ще се предложат промени в пет закона, свързани със сектора.

Кабинетът подкрепя производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе от Украйна в България.

„Министър Вътев вече изпрати писмо в този дух до първия заместник-министър председател и министър на икономиката на Украйна – госпожа Юлия Свириденко. Запазват се режимите, които договорихме. Никога не е ставало дума в нашия разговор и с Украйна, че ще има промяна в този режим“, каза премиерът.

Той заяви, че протестите ще забавят плащанията към сектора, които могат да се осигурят.

„Всеки ден, който преминава в протести, забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме“, посочи премиерът Николай Денков.

По отношение на предупрежденията на земеделците, че ще разширят протестите, Денков коментира:

„Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум с ясни ангажименти от всяка една от страните и по този начин успокояване на обстановката. Единственото, с което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми“.

Министърът на земеделието Кирил Вътев отново определи исканията на земеделски организации за оставка като политически натиск. По думите му, не е проблем той да се оттегли от поста си, ако хората, от които това зависи, решат това да се случи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here