Иво Инджов: Пеевски няма официално медии и Борисов не е премиер, но двамата определят дневния ред

0
14

 

„Надявам се, че ще се стигне до създаване на парламентарна комисия, която да разследва преплетените като свински черва зависимости в съдебната система“

„Медийни бухалки винаги ще има, но въпросът е колко силни са те“

 

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски ще предложи на партньорите в управляващото мнозинство да се създаде временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около застреляния Мартин Божанов – Нотариуса. Предложението идва в отговор на призива на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, съобщават от пресцентъра на ДПС.

„От една страна е добре, когато политиците слушат експертите и авторитетни неправителствени организации. Но големият въпрос е защо точно сега и защо точно господин Пеевски.

Реакцията му трябва да се тълкува в контекста на неговата хиперактивност напоследък и опит за изсветляване на един образ, около който винаги е имало много въпросителни.

Възможно е да е реагирал и с оглед споменаването на името му в цялата история. Но отново олеква подобен вид действие“, коментира пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател по „Журналистика“.

Доц. Инджов коментира и медийните атаки на ПГ на ДПС срещу президентството.

„Далеч съм от мисълта, че президентът и неговите съветници трябва да бъдат някакви свещени крави, но ако правосъдието и самият Пеевски разполагат с някакви факти, трябва да ги съобщят и да действат. Много манипулативно изглежда схемата, по която протече неговата атака. Това отново дава повод да се говори за това дали има медии-бухалки. Такива открити в момента няма, защото няма единен център на властта, който да стои зад тях или да дава индулгенции на техните собственици срещу извършени услуги.

Пеевски вече не е медиен олигарх, но славата му на медиен барон не го е напуснала. Помните, че медиите от кръга около Пеевски бяха най-активни при атаката на КТБ. Това доведе и до сриването ѝ. Всички медии, които взеха много пари от банката, изведнъж се обърнаха срещу нея и допринесоха за възникване на паника сред вложителите.

Сега Пеевски няма официално медии и Бойко Борисов не  е министър-председател, но двамата определят дневния ред. Те до голяма степен задават медийния ред и с активността си. Имат ключова роля в сглобката и това води до нарастване на тяхната политическа тежест. Те са тези, които държат сглобката в това състояние и ще я държат докато имат интерес“.

Надявам се, че след шумът, който се вдигна и активната позиция на неправителствени организации, като Антикорупционният фонд, ще се стигне до създаване на парламентарна комисия, която да разследва, доколкото е възможно, преплетените като свински черва зависимости в съдебната система, посочи още Инджов.

„Надали ще се стигне докрай, но ще се осветят доста зависимости и това ще е от полза за правовата държава и гражданите в България.

Другата стъпка е по-сложна – да се осветят медийните зависимости и ролята на медиите -бухалки и не знам доколко политиците ще я предприемат.

Медийни бухалки винаги ще има, но въпросът е колко силни са те, а това зависи от нивото на медийна регулация и от критиката в самата журналистическа колегия“.

Винаги съществува опасност парламентарната комисията да се превърне в говорилня, но ако има натиск от специализираните неправителствени организации и от независимите медии, ще бъдат прикрити по-малко неща, смята експертът.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here