Протести на земеделците ще блокират десетки места в страната

0
14

 

Днес ще заседава парламентарната комисия по земеделие

 

Земеделците излизат на национален протест в цялата страна. Te отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година.

Във вторник се очакват протести на десетки места в страната. В Народното събрание ще се проведе Комисия по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в сектора.

Земеделците няма да спрат протестните си действия и ще продължат до 13 февруари с единственото искане – оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Това заяви вчера председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието.

„Продължават протестните действия до оставката на министъра на земеделието, от 15 – 16 станахме 26 организации – зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, овощари, животновъди, пчелари – целият спектър на земеделската дейност, и преработватели“, обясни за продължаващите протести Върбанов.

Земеделците вчера затвориха движението пред Министерството на земеделието и храните. Те настояват за комплексна ревизия на цялата земеделска политика у нас. Протестиращите поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев, издигайки лозунги с надписи: „Пари за Украйна има, за земеделието няма“, „Лесно обещавате, а после не давате“, „Не унищожавайте производството на плодове в България“.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия с начало 06.02.24 г. (вторник) в 10:00 ч.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Снощи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков заяви, че няма основания за протестите на земеделците и че не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета. Не може да подпомагаме зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба, каза премиерът.

Ето карта на обявените протести и блокади на пътища:

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here