Тагарев: Трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна

0
13

 

На въпрос дали в Министерството на отбраната се прави проверка във връзка с шпионския скандал за пробиви в сигурността, Тагарев каза, че има механизми, които си работят постоянно

По принцип трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна, тъй като има сили, които инвестират значителни ресурси с такива цели. Това заяви на брифинг министърът на отбраната Тодор Тагарев, попитан за информацията, че служител на МВР е изнасял информация за чужда държава. Тагарев участва днес в конференция на тема „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“ в „София Тех Парк“, пише БТА.

Изискванията към отбранителната индустрия нарастват значително благодарение на Путин и неговите агресивни действия, посочи Тагарев.

На въпрос дали в Министерството на отбраната се прави проверка във връзка с шпионския скандал за пробиви в сигурността, Тагарев каза, че има механизми, които си работят постоянно. „Специална проверка във връзка със случая, разгласен вчера, няма и няма как да има, тъй като затова работят основно Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), има и някои функции на Военна полиция“, посочи министърът. Всичко това е описано в законите и се прави в съответствие със законите, добави той.

Според Тагарев е необходимо бързо развитие и внедряване на нови продукти, необходимо е и мащабно производство, тъй като, на ден се използват по няколко хиляди едрокалибрени снаряди на фронта в Украйна. Тези изисквания дават и нови възможности за иновации в нашата отбранителна индустрия, развитие на конкурентни способности, интегриране в европейската, евроатлантическа отбранителна индустриална база и по този начин гарантиране на сигурност на веригата от доставки за Европа и за НАТО, коментира Тагарев. Той каза, че нашата индустрия вече има прекрасни възможности.

На въпрос доволен ли е от темповете на модернизация в българската армия министър Тагарев отбеляза, че след доста години пренебрегване на потребностите на отбраната, особено след кризата през 2008 г., все пак от 2019 г. бюджетът за отбрана е започнал да расте, като в последните години това нарастване е особено чувствително. През тази година за първи път от десетилетия бюджетът за отбрана надвишава 2 % от брутния вътрешен продукт (БВП), подчерта министърът.

Инвестиционната част от него е над една трета, което дори надвишава минималните изисквания, добави той. В програмата за инвестиции до 2032 г., която внесохме в парламента през миналата година, има около 18 млрд.лв. за инвестиции. По около 9 млрд. лв. от тях вече са заложени проектите за самолети и съпътстваща инфраструктура, за кораби, проекта за „Страйкър“-а и за радарите, каза Тагарев. Остават още 9 млрд.лв. които в по-големи количества ще са налични от 2027 г. нататък, за да решаваме и останалите проблеми за модернизацията, посочи министърът. Той добави, че ако предвидените ресурси се окажат недостатъчни, ще се търсят и други възможности.

На въпрос на какъв етап е идеята за отпадане на Закона за обществените поръчки (ЗОП) за военна инфраструктура, Тагарев заяви, че той предвижда различни видове процедури. Често използваме процедури, които са дадени като изключения, но са част от ЗОП и са законни, и мисля, че ще продължим да използваме такива, посочи той.

На въпрос за възможностите за придобиване на многонационални формати министърът каза, че ние вече ставаме част от тези формати, тъй като едно е всяка страна да си купува определен тип въоръжение, съвсем друг е случаят, когато няколко страни се обединят – обемът, който се поръчва става много по-голям, цената на единица пада.

Тагарев припомни, че страната ни вече се присъедини към инициативата „Европейски небесен щит“. Събрани няколко страни заедно договарят възможно най-добрите условия за всички, посочи министърът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here