ISW: Кремъл засилва реториката за хипотетичното разделение на Украйна

0
25

 

Според анализаторите на ISW забавянето на военната помощ от Запада засилва недостига на боеприпаси във въоръжените сили на Украйна и подкопава способността им да използват западните противобатарейни системи

 

Кремъл засилва реториката за хипотетичното разделение на Украйна. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон „Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от „Украинская правда“.

Според военните анализатори това се прави, за да се нормализира разказът за разделение в западните дискусии за Украйна. Така заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев каза на 5 февруари, че предполагаемите европейски планове за изграждане на железопътна линия от Испания до Лвов са доказателство за западното признание, че Лвов ще стане „новата столица на Украйна в рамките на [Лвовска област]“ след края на войната на Русия в Украйна.

ISW отбелязва, че този план по-специално няма нищо общо с украинските граници или прекратяването на войната в Украйна и е независим европейски инфраструктурен проект.

Трябва да се отбележи, че Медведев публикува изявленията си в англоезичния си акаунт в X, а не в рускоезичния си акаунт в Telegram. Това показва, че изявлението му е предназначено за международна аудитория, а не за вътрешна руска публика.

ISW отбеляза, че изявлението на Медведев допринася за руска информационна операция, която представя Украйна като изкуствено създадена държава.

Това се прави, за да се намали военната подкрепа на Запада за Украйна и да се нормализират западните дискусии, които тласкат Украйна да предаде голяма част от своята територия и население на Русия като легитимен начин за прекратяване на войната.

Анализаторите също така отбелязват, че руският президент Владимир Путин и други руски официални лица наскоро възродиха наратив, който разглежда нахлуването в Украйна като исторически оправдано имперско завоевание.

През декември 2023 г. те предложиха на предимно рускоезична аудитория, че Русия и европейските държави могат да разделят Украйна и да я оставят като „суверенна“ държава в Лвовска област. Впоследствие това привлече известно внимание от няколко десни националистически централноевропейски политици.

Според ISW Путин продължава да преследва своите максималистични цели в Украйна, които се равняват на пълна капитулация на Украйна и Запада.

Базираният във Вашингтон „Институт за изследване на войната“ изтъква още, че забавянето на военната помощ от Запада засилва недостига на боеприпаси във въоръжените сили на Украйна. Според анализаторите на ISW това състояние на нещата подкопава способността на украинските войски да използват западните противобатарейни системи.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко заяви, че през последната седмица руснаците са увеличили интензивността на артилерийските удари с почти 25% и са обстрелвали Украйна над 1500 пъти, като са поразили над 570 населени места.

Експертите припомнят и статия в The New York Times, в която се посочва, че украинските защитници в критични участъци на фронта, например край Авдеевка, ограничават използването на артилерийски снаряди. ВСУ могат да победят само големи маси от настъпващи войски. Руснаците обаче вече са се приспособили към това и щурмуват на малки групи.

Според украинския анализатор Пьотр Черник украинските въоръжени сили имат сравнително по-добри контрабатарейни способности от руските въоръжени сили, тъй като разполагат с американски радари AN/TPQ-36 (48 и 50), както и германската система COBRA.

„Контрабатарейните радари са ефективни, защото откриват входящ огън и изчисляват произхода му, така че артилерията да може да отвърне на огъня“, обясниха анализаторите.

ISW отбеляза, че липсата на боеприпаси сериозно влошава работата на противобатарейните системи. Радарите са толкова ефективни, колкото и броят на снарядите, с които украинските въоръжени сили разполагат за поразяване на цели.

В същото време руснаците се възползват от недостига на боеприпаси в Украйна и продължаващата й неспособност да води достатъчна контрабатарейна война, динамика, която вероятно ще ескалира, тъй като недостигът на боеприпаси на украинските въоръжени сили се проточи.

източник: focus-news.net по информации на УНИАН и „Украинская правда“

Свързана тема:

Къде би трябвало да е демилитаризираната зона на Путин изчисляват анализатори

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here