Вечер с поетите на любовта

0
5

 

В навечерието на Свети Валентин влюбените и хората, които обичат поезията, отново имат привлекателно предложение от лавиците на книжарниците.

По традиция на 12 февруари ще бъдат представени изящни томчета с лирика, този път на обичаните наши поети.

В понеделник от 18:30 часа във фоайето на втория етаж на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде и първото официално представяне на изящния том „Крадец на обич“ на незабравимия Евтим Евтимов, ще има среща и с обичаните Маргарита Петкова и Добромир Банев. Под форма на поетичен диалог двамата ще представят избрани стихотворения от най-новите си книги „Бели нощи“ и „Още бели нощи“ на Маргарита Петкова, „Всички дни ще се казват неделя“ на Добромир Банев, както и съвместната „Абсурдни времена“.

„Крадец на обич“ е посветена на 90-годишнината на Евтим Евтимов. Книгата е събрала най-известните му любовни стихове („Обич за обич“, „Горчиво вино“, „Ако ти си отидеш за миг“, „Високо“), както и социална поезия. Тук са и последните произведения на Евтимов, които издателят Пламен Тотев е получил заради приятелството и сътрудничеството с поета.

„Всеки българин, всеки читател може да се припознае в поезията на Евтим Евтимов. Тя влиза в сърцето, изразява собствените ни чувства“, отбеляза пред БНР-Радио София издателят и съставител на томчето.

„Силата на Евтим е в неговата честност. Той не е помпозен, измислен поет. Беше фин и добър човек. Искаше на всекиго да каже добра дума – допълни поетесата Маргарита Петкова. Тя е и първият носител на учредената награда за поезия на името на Евтимов. – Любовта ни отличава от останалите видове на Земята. Нагон и инстинкт има у всички, но при хората има трепет на сърцето, полет на съзнанието. Сърцето е мускул. То няма клетки, с които да мисли. Все пак обичаме с разума си, колкото и да звучи нестандартно. Творческите дейности са забавление на човека и неговото съзнание.“

Вечерта е под наслов „Поетите на любовта“. Тя е втори шанс за тези, които не са успели да се срещнат с Маргарита Петкова и Добромир Банев да вземат книга с автограф, отбеляза Пламен Тотев.

източник: БНР; снимка: издателство „Персей“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here