„Политико“: 50-те милиарда евро на ЕС за Украйна са мизерни пари

0
30

 

50-те милиарда евро, отпуснати от ЕС на Киев до 2027 г., са нищожна сума на фона на мащаба на проблемите на Украйна, а само през тази година дефицитът на финансиране на страната от западните спонсори ще надхвърли 40 милиарда долара (над 37 милиарда евро). Това съобщи вестник „Политико“, позовавайки се на експерти.

„Мастилото по договорения от ЕС пакет от помощи за Украйна едва е изсъхнало, но тази сума вече изглежда като обикновена дреболия“ предвид огромните трудности на Украйна, отбелязва вестникът. Западът и Европа, в частност, са изправени пред неудобната реалност, че ще трябва да отделят много по-големи средства за Киев.

„Ясно е, че 50 млрд. евро не са достатъчни“, цитира изданието думите на ръководителя на бюджетната комисия на Европейския парламент Йохан Ван Овертвелдт: „Европа осъзнава, че трябва да увеличи усилията си.“

По оценки на Международния валутен фонд само през тази година финансовият дефицит на Украйна ще надхвърли 40 млрд. долара. Световната банка оценява дългосрочните нужди на Украйна от възстановяване на 411 млрд. долара. За Киев „един от най-големите рискове“ е, че недостигът на помощи вероятно ще го насочи по пътя на инфлацията, като печата големи количества нови пари, се казва в статията.

Както вече беше съобщено, отпускането на 50 млрд. евро за 4 години означава плащания в размер на 1,02 млрд. евро на месец, което съответства на намаляване наполовина на месечното финансиране на Украйна в сравнение с 2023 г., когато Киев получаваше 1,5 млрд. евро месечна бюджетна помощ от Брюксел.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here