Зеленски смени главнокомандващия украинските въоръжени сили

0
16

 

Залужни е заменен със Сирски

 

Украинският президент Володимир Зеленски отстрани от поста главнокомандващия украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни и е назначил на негово място командващия сухопътните сили Олександър Сирски, предадоха Ройтерс и Укринформ.

В официално изявление Зеленски съобщи, че се е срещнал със Залужни лично. „Обсъдихме нужното на Въоръжените сили на Украйна обновяване“, заяви той, допълвайки, че е помолил генерала да „остане в екипа“ му.

Самият Залужни заяви, че е имал „важен и сериозен разговор“ със Зеленски и е взето решение за смяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

Какво се знае за новия главнокомандващ на ВСУ?

Сирски е роден през 1965 г. във Владимирска област на Русия, част тогава от Съветския съюз и до 90-те години на миналия век живее в Украйна.

Учил е в Москва. Завършва Висшето военно командно училище през 1986 г. Служи пет години в съветския артилерийски корпус. Някои военни анализатори смятат, че тактиката му на бойното поле отразява йерархичното съветско обучение.

Става началник на сухопътните сили в Украйна през 2019 г. Преди това той командва украинските войски, които се бият срещу подкрепяния от Москва бунт в източните региони на Донецк и Луганск от 2014 г. От онези години носи позивната „Снежен леопард“.

Някои от най-големите победи на Украйна от пълномащабното нахлуване на Русия бяха ръководени от именно от ген. Сирски. Той е начело на успешната отбрана на столицата Киев през първите месеци от войната и е обявен за Герой на Украйна – най-високата награда през април 2022 г.

В началото на миналата година той ръководеше защитата на Бахмут.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here