КС отхвърли искането на „Възраждане“ за провеждане на референдум за лева

0
16

 

По-рано днес от „Възраждане“ замеряха сградата на Конституционния съд с яйца, запалиха чучело 

 

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става ясно от решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

В заседанието са участвали 12 конституционни съдии, като решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява, обясниха от КС.

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

Припомняме, че по-рано през деня се стигна до ескалация на протеста, който от „Възраждане“ проведоха пред КС. Те замеряха сградата с яйца, запалиха и чучело.

Според Костадин Костадинов съдът ще погази конституционната воля на 604 000 българи да бъдат питани за бъдещето им. „Това е безпрецедентно престъпление“, посочи Костадинов, цитиран от „Фокус“.

„Днес сме тук, за да защитим демокрацията и правото си на свободен, достоен, законен начин на живот и правото си да бъдем питани“, каза още Костадинов.

Костадинов каза, че протестите продължават в събота и неделя. „Следете ни и ще бъдете много изненадани“, каза още Костадинов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here