Протестиращи запалиха кола пред сградата на Конституционния съд

0
31

 

Десетки граждани развяват български знамена на организирания от “Възраждане” протест пред сградата на Конституционния съд.

 

Протестиращите запалиха димки и изсипаха бали сено и животински изпражнения пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Чуват се и гърмежи. За кратко част от автомобил, на който пише „Оставка, предатели“, гореше. Протестиращите блокираха движението в района, предаде БНР.

Според лидера на формацията Костадин Костадинов съдът се готви да погази Конституцията и с новите „съдии“ Атанасова и Белазелков „да узакони беззаконието“ на ППДБ-ДПС-ГЕРБ, с което референдумът за запазване на българския лев, поискан от 604 000 българи, беше отменен.

„Абсолютно излишен, Конституционният съд ще извърши престъпление. След по-малко от час започва неговото заседание, на което КС ще погази конституционната воля на 604 000 българи да бъдат питани за бъдещето им, в крайна сметка. Това е безпрецедентно престъпление! Тези хора, които ще го извършат днес тук, заслужават доживотен затвор без право на замяна. Ние от „Възраждане“ ще направим всичко необходимо един ден тези хора да си получат справедливото, законово наказание за своите престъпления, защото ако вътре, в Парламента, беззаконията отдавна са практика и никой не е изненадан, че престъпната коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ се изгаври с 604 000 българи, фактът, че последната останала крепост на законността и на правовия ред в държавата беше превзета на абордаж от престъпното мнозинство и превърната в една престъпна нотариална заверка на всички престъпления, които оттук насетне ще бъдат вършени в НС, е нещо, което няма как да не предизвика възмущение. Днес ние сме тук , за да защитим демокрацията. Днес ние сме тук, за да защитим правото си на свободен, достоен, законен начин на живот в нашата държава“, заяви Костадинов преди заседанието, което започна в 10 ч.

„Оттук нататък протестите продължават в събота и неделя. Следете ни и ще бъдете много изненадани“, каза още Костадинов.

На 7 юли НС предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

Снимки: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here