Борисов към Найо Тицин: Кажи на Кирил, че вече няма смисъл да идва. Приключихме!

0
13

 

„След седем избора – пълен хаос. Подправени избори и хаос в София. Само преди няколко дни ми зададохте въпроса защо бойкотираме този съвет. Както в държавата, така и там не могат да се справят“ 

 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов говори пред медии в кулоарите на Народното събрание. И беше категоричен: „Ясно и точно. Мария Габриел – премиер, Външно министерство на ГЕРБ, който да защитава националните интереси. Всички други министри, зам.-министри и областни управители за тях. Вчера Кирил Петков ми беше написал: „Държиш ли си на мъжката дума?“ И понеже си държа на думата, днес Нанков вкара като извънредна точка този закон за плажовете“, разкри лидерът на ГЕРБ.

И се обърна към намиращия се в близост пиар на „Промяната“ Найо Тицин: „Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва. Приемаме последното, което съм му обещал – закона за плажовете, и приключваме!“.

„Разбрахме тяхната червена линия – или Външно, защото трябвало ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, или всичко друго се чупи. Щом има такава червена линия, разбираме ги, единственото, което можем да предложим разумно, е поне изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева. Не се ли случи ротацията, това ще се случи в последствие“, подчерта Борисов.

Той изрази и възмущение от вчерашното изказване на премиера акад. Николай Денков от Хага, който каза, че иска гласът на ПП-ДБ да бъде чут в чужбина.

„Вчера, Найо, потресен съм от акад. Денков, който каза, че искал външно министерство, за да се чувал гласът на ППДБ. Не да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а вашият глас на ПП. Сега като вашите министри сте отишли в САЩ, чий глас се чува“, попита гневен Борисов и припомни скандалите в сглобката заради планираната визита в САЩ, от която Денков отпадна. Той отново повдигна темата дали министрите не преписват на ПП успехите на парламента.

„Всичко това приключва, докато те приемат министерствата като излаз да се чува какво правят ПП“, отсече Борисов.

„Сега Асен Василев в Щатите не си приписва заслугите за бюджета и за законите, които приехме. Дали Румен Радев (министърът на енергетиката) не си приписва ядрените реактори и диверсификацията на ядреното гориво. Дали министърът на икономиката не си приписва това, което направихме в отбраната за бронетранспортьорите. И ако си приписват, нека знаят, че сме направили така, че нашите евроатлантически партньори да знаят чии са заслугите“, заяви Борисов.

„След седем избора – пълен хаос. Подправени избори и хаос в София. Само преди няколко дни ми зададохте въпроса защо бойкотираме този съвет (СОС). Както в държавата, така и там не могат да се справят. Когато аз станах кмет нямах нито един мой съветник. Управлявах две години и след това ме избраха пак. Флашките са подправени. Ще има избори за кмет, но няма нужда от избори за общински съвет. Няма сглобка. Опозиционните партии в съвета дадоха едно време да се случи нещо. Но то не може да се случи с такива кметове и с внуците на Държавна сигурност. Общинският съвет няма да работи. Това са хора, които не могат. Няма кого да подкрепяме. Вчера ако не беше минало това, днес щяхме да сме вече на избори. Време е за избори на кмет“, обясни Борисов защо хората му подкрепиха кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет.

„Не са ни давали комисии, ние сме си ги взели. Терзиев ли ще ми дава на мен, внучето на Държавна сигурност, която уби дядо ми“, скочи Борисов.

„Седем пъти не можаха. Вчера пак не можаха. И партиите взеха решение този ад да се удължи още известно време, белким направят нещо. Тези хора ги интересуват само пари и постове“, продължи бившият премиер.

Така че нито има сглобка, нито има сварка, нито има някаква договорка, просто опозиционните партии, да ги наречем, в съвета, дадоха едно време, за да се случи нещо евентуално. То не може да се случи с такива кметове, с внуците и децата на Държавна сигурност, най-много да пратят някого в лагер. Нищо друго не може да се случи в София“, твърд беше Борисов.

Според него съветът няма да работи, докато не излезе решението на съда за изборите в София по жалбата на Ваня Григорова и БСП. При проверката на протоколите бе открита разлика от около 200 гласа, но според ОИК тя е незначителна и не би обърнала резултата.

„Това са хора, които не могат. Как да ви го обясня? Няма кого да подкрепяме. Защото вчера, ако не беше минало, днес щяхме да сме вече на избори“, каза Борисов.

„Противно ми е политическото номадство. Както и че депутати от ПП гласуват с „Възраждане“. С никого не сме съгласували подкрепата за избор на председател. За три месеца само слушаме, че някой им е виновен“, добави той.

Борисов отрече да е договарял с други лидери избора на Петров: „Мога да се закълна – с нито един. По никаква тема. Изобщо не ме интересува този общински съвет и този град с това ръководство като Терзиев“.

източник: Епицентър

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here