Как Валерий Залужни „изгуби пътя си“ както в Киев, така и във Вашингтон

0
13

 

През ноември Залужни заявява пред Economist, че войната е изпаднала в безизходица, което предизвиква остър упрек от страна на Зеленски и неговите съветници. Това принуди Зеленски да се опита да увери партньорите си, че войната не е изпаднала в задънена улица. Раздразнение предизвика и фактът, че „обкръжението на Залужни открито и публично обсъжда президентските перспективи на Залужни“

 

В четвъртък (8 февруари) президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани генерал Валерий Залужни от поста главнокомандващ на украинската армия, с което сложи край на месеците на нарастващо напрежение между двамата лидери, пише европейската редакция на Politico.

Въпреки че генералът е един от най-доверените хора в Украйна, благодарение на ключовата си роля в притъпяването на първоначалната руска атака преди почти две години, и е смятан за потенциален политически съперник на Зеленски, в някои части на украинската армия търпението към него е много по-малко. Той има и своите противоречия с Вашингтон, след като той и американските военни лидери се разминаха по отношение на начина на провеждане на миналогодишната контраофанзива.

Според съобщенията Зеленски информира Белия дом, че възнамерява да отстрани Залужни. САЩ заявиха, че ще оставят това решение на Киев.

„Бяхме категорични, че просто няма да се забъркваме в това конкретно решение. Посочихме това директно на украинския президент“, заяви тази седмица съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

В продължение на месеци преди уволнението в четвъртък острите разногласия относно състоянието на войната между президента и неговия висш генерал се разпространяваха в публичното пространство, отразявайки нарасналото напрежение в Киев заради зашеметяващите загуби на жива сила, неуспеха на миналогодишната контраофанзива и намаляващите доставки на оръжия и боеприпаси.

Високопоставен украински военен e заявил пред европейската медия, че сред висшите военни е натрупано разочарование от това, че Залужни прекарва „много време във Facebook, показвайки как прави нещо“, докато малко се променя тактически или стратегически по фронтовата линия.

Преди да бъде обявено отстраняването, от офиса на Залужни попитаха дали Пентагонът е изразил недоволство от начина, по който той провежда контраофанзивата, и дали тези опасения се споделят и от някои украински военни. Неговият говорител отговори, че не знаят за това.

Успех по време на война

Няма как да не отбележим решаващата роля на Залужни в първите дни на войната. Той се погрижи да придвижи недостатъчно оборудваните части по бойното поле, за да спре масираното руско настъпление към Киев, и задържа силите на Москва достатъчно дълго, за да започне да пристига западната помощ. След това той поведе украинските сили към зашеметяваща контраофанзива в края на 2022 г., при която бяха отвоювани големи части от територията.

Той също така изгради солидни отношения с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и други висши западни генерали, което беше от решаващо значение за затвърждаването на потока от военна подкрепа през 2022 и 2023 г.

„Армията се сражаваше удивително при Залужни, но той беше слабо подкрепян от правителството и парламента“, смята Глен Грант, бивш британски офицер и военен експерт, посочвайки напрежението около спрения закон за мобилизацията, с който Залужни се стремеше да увеличи броя на войниците, но който е политически опасен.

Залужни е подложен на критики и за това, че не е завършил трансформацията на украинската армия в западен тип, не е подобрил логистиката и не е успял да ротира войниците далеч от фронтовата линия, за да им позволи да си починат и да се възстановят, вместо да ги оставя в окопите за цялата война, заявява австрийският военен анализатор Том Купър.

„След две години от началото на инвазията нито една от тези мерки не работи добре, а наблюдаваните досега подобрения са сравнително минимални“, смята той.

Грант посочва някои проблеми в управлението, въпреки че не е сигурно кой носи вината за това.

„Някои от най-слабите генерали са били задържани, а по-добрите са оставени без работа. Не е ясно чия е вината за това“, заявява той, но след това добавя: “ Залужни е най-добрият мотиватор. Това, което му липсва като умения и управленски познания, той компенсира с характер.“

Но това не е достатъчно, за да запази генерала в благоволението на президента.

От месеци отношенията между Зеленски и Залужни са напрегнати заради разочароващата контраофанзива през 2023 г. Тя започна през лятото – месеци след като някои в Пентагона и на други места смятаха, че е трябвало да започне.

Някои американски и западни съветници препоръчаха по-големи, по-тясно насочени атаки на конкретни позиции, които да насочат украинската армия срещу по-слабите участъци на добре укрепените руски линии.

След като борбата започна, свежите украински подразделения, обучени от западни военни, но без боен опит, се бореха с жестоки атаки, които се сблъскваха с руската отбрана. След месеци на сражения Украйна успява да си върне само няколко километра територия, което й коства огромни загуби в жива сила и оборудване.

Вътрешна политика

Това остави Залужни открит за атаки.

„Това не беше начинът да го направим. Беше невъзможно, но позицията на главнокомандващия беше малко арогантна: „Да започнем една кавга, а после ще видим“, споделя украинският офицер.

Между Залужни и Пентагона е имало напрежение и по отношение на начина на провеждане на контранастъплението.

Пентагонът настоява украинските военни да направят основен удар, съсредоточен в една област, в която според анализаторите е възможен пробив. Вместо това Киев избра няколко атаки по целия фронт, вярвайки, че това ще затрудни руснаците да укрепят много позиции наведнъж.

След седмици на разногласия, „в хода на офанзивата стана съвсем ясно, че украинците просто не се интересуват от съветите на САЩ и като цяло стигнаха до заключението, че няма какво да им предложим като съвет“, споделя един от хората, които са съветвали Белия дом по военните въпроси.

Според съветника аргументът е, че САЩ нямат опит във воденето на война, каквато водят украинците, и макар че американските съвети са добре дошли, те могат да бъдат и без значение.

Въпреки че вината за тези разногласия пада директно върху плещите на Залужни, той също така е „възпрепятстван от Зеленски“, който има последната дума по военните въпроси, „и така САЩ продължават да крещят на грешния човек“, смята служителят.

През следващите месеци, когато Украйна вече е принудена да се отбранява, настоящата „война на изтощение е много, много лош избор за Украйна“, твърди украински офицер.

По-скоро Украйна трябва да възприеме „асиметричен“ подход, смята офицерът, който се фокусира върху отбранителни и промишлени цели вътре в Русия, „за да ги разбие, вместо тази месомелачка“ – нещо, което в дългосрочен план е в полза на Русия и нейното по-голямо население и по-дълбоки запаси от оборудване и въоръжение.

През ноември Залужни заявява пред Economist, че войната е изпаднала в безизходица, което предизвиква остър упрек от страна на Зеленски и неговите съветници.

Описанието на Залужни принуди Зеленски да се опита да увери партньорите си, че войната не е изпаднала в задънена улица.

Раздразнение предизвика и фактът, че „обкръжението на Залужни открито и публично обсъжда президентските перспективи на Залужни“, коментира Володимир Фесенко, главен анализатор на киевския Център за политически изследвания „Пента“.

„Това не е борба за власт“, допълва той. „Но ако той не уволни Залужни, след известно време ще започне да се появява двойна власт. А това вече е неприемливо и ще бъде предизвикателство за Зеленски. За него има предизвикателства, политически рискове“, но предвид залозите двете „не могат да съжителстват“.

Само няколко дни след съобщенията от този месец, че генералът е бил извикан в кабинета на Зеленски, за да му бъде съобщено, че ще бъде освободен от длъжност, Залужни публикува статия за CNN, в която заяви, че неговите войски трябва да получат нови форми на обучение и нови оръжия, за да се възползват напълно от малката си преднина в разполагането на нови, смъртоносни безпилотни летателни апарати.

Чуждестранни притеснения

Политическите борби в Киев не помагат да се сложи край на политическата безизходица във Вашингтон, където републиканците от Конгреса блокират финансов пакет с изключително важна помощ за Украйна, тъй като войските ѝ изпитват недостиг на боеприпаси, което затруднява задържането на вълните от руски войски.

В Москва празнуват. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че съобщенията за уволнението на Залужни показват, че „нещата не вървят добре“ в Киев.

Предвид настоящите предимства на руската работна сила и материални средства и продължаващата липса на подкрепа от САЩ, американският съветник смята, че има реален риск тази година Русия да продължи безмилостните си офанзиви, смилайки украинските сили, докато Киев може „да бъде принуден да преговаря от все по-неизгодна позиция“.

източник: Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here