Кирил Петков: Ако някой ни поставя условия, ние не се навеждаме, не се страхуваме и от избори

0
6

 

Ние даваме на ГЕРБ най-високия пост в държавата, това е достатъчно за един човек. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по повод конфликта между първите две политически сили във връзка с поста на външен министър след ротацията, съобщи „Фокус“.

„Ние даваме възможността на ГЕРБ да има най-високият пост в държавата, това е премиерът. Премиерът отговаря за всички министерства, всички министри са под негово ръководство, целият Министерски съвет. Имам чувството, че последно време се говори за премиера все едно е малка позиция. Това е най-голямата позиция – не само в държавата, но и навън“, заяви Петков.

„ГЕРБ получават най-високият пост в държавата, както сме обещали. Излазът на България към Европа и към останалия свят минава точно през този премиер“, допълни той.

Той обоснова и защо ПП-ДБ настояват за поста: „За да има баланс в тази много чувствителна структура, в която управляваме, трябва да има и втори гарант към външния свят. Това е министърът на външните работи“.

Кирил Петков каза, че в управленската програма било записано, че ще има пълна ротацията. Според него това означавало и Денков да стане външен министър.

„Те винаги цитират програмата, но от декларацията между Мария Габриел и Николай Денков казва пълна ротация“, каза още той.

ПП-ДБ не се притеснявали от предсрочни избори, категоричен бе Петков в отговор на предупреждението на Бойко Борисов. „Ако на нас някой поставя условия, ние не се навеждаме. Ние призоваваме за продължение на този диалог“.

Според него не трябва да се чертаят червени линии. Петков обаче смята, че ако те не получат поста на външен министър, може да се получи асиметрия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here