„Маркет линкс“: Президентът е с най-висок рейтинг, ГЕРБ е първа политическа сила

0
11

 

Сред институциите вече не Народното събрание, а Министерски съвет има най-нисък рейтинг

 

Няма промяна в подредбата на политическите сили в парламента, ако днес се провеждаха парламентарни избори. Единствената разлика е, че ИТН изпадат под прага за влизане в Народното събрание. Дистанцията между първата политическа сила ГЕРБ и вторите от ПП-ДБ е около шест процента и половина.

Това показват резултатите от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода от 26 януари до 4 февруари по методите на пряко интервю и онлайн анкета.

23,8% от гласуващите биха избрали ГЕРБ-СДС. Втори по резултат се нареждат ПП-ДБ със 17,2 на сто.

Следват ДПС с 12,1%, а четвърти са „Възраждане“ с 9,9%. БСП получава подкрепата на 8,5%, а „Има такъв народ“ сваля резултата под летвата за НС и получава 3,8%.

Близо една пета от запитаните заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

Президентът Румен Радев продължава да бъде пръв по рейтинг сред политиците с 40% положителен и неодобрение от 38 на сто.

Сред политическите лидери Бойко Борисов остава с най-висок рейтинг – 24% и неодобрение от 61%. Сред министрите по одобрение води вицепремиерът и бъдещ премиер Мария Габриел, която има равен на лидера на ГЕРБ рейтинг от 24 на сто. Неодобрението към нея е 45%.

Следва министър-председателят Николай Денков, който събира 24% одобрение и 52 на сто неодобрение.

Лидерите на БСП и „Демократична България – Корнелия Нинова и Христо Иванов имат равен процент одобрение – 14%. Неодобрението към тях е съответно 67 на сто и 65%. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски събира 8% положителен рейтинг. Неодобрението към него е 79%.

Сред институциите рейтингът на Народното събрание изпреварва този на Министерския съвет. Одобрението към парламента е 22 на сто, докато към правителството е едва 11%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here