„Блумбърг“: Зеленски рискува да влезе в ролята на изпаднал лидер след грозния скандал със Залужни

0
34

 

Украинският президент Владимир Зеленски рискува да влезе в ролята на изпаднал лидер след грозната му кавга с бившия главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, пише световната агенция Bloomberg. Информационната агенция отбелязва, че Залужний е уволнен в най-неподходящия момент, когато помощта от САЩ се забавя, а украинската армия няма артилерийски снаряди.

За пет години Володимир Зеленски е претърпял повече промени, отколкото повечето политици за цял живот.

Първо беше комикът, превърнал се в президент, след това беше герой от войната във военна униформа, а сега рискува да се вмъкне в ролята на изпаднал лидер.

Публичната му раздяла с главнокомандващия Валерий Залужни дойде в най-неподходящия момент. Украйна се намира в ситуация, в която е превъзхождана с три на сто на бойното поле срещу руските агресори, докато САЩ, които са нейният финансов спасителен пояс, не отпускат помощ.

Тъй като войната навлиза в третата си мъчителна година, украинското ръководство се сражава на 930-километров фронт с руснаците, бори се за спечелване на важни доставки от съюзниците и се сражава помежду си. То иска да избегне принудата да преговаря за неприемливи мирни условия, въпреки че натискът за това се засилва.

Пред съюзниците си Зеленски е толкова стресиран, колкото не е бил в нито един момент след инвазията. Това е оценката на високопоставен европейски дипломат, който редовно разговаря с него и който, както и други интервюирани за тази статия, поиска да остане анонимен.

Валерий Залужни през февруари 2023 г.

Залужни беше уволнен, след като от съобщенията за честите им спорове стана ясно, че президентът е загубил доверие в своя главнокомандващ. Разрушаването на отношенията между двете най-значими фигури в Украйна е най-голямото вътрешно сътресение след инвазията. Междувременно руският президент Владимир Путин се усмихва, наслаждавайки се на безплатното ефирно време с бившия водещ на Fox News Тъкър Карлсън.

Двете събития се разиграха поотделно, но в рамките на няколко часа едно от друго, и е трудно да бъдат пренебрегнати, защото подчертават не само предизвикателствата на рестартирането на войната, но и промяната в съдбата на двама ключови антагонисти.

Победата на Путин на изборите през март е предизвестена и в този момент той ще бъде на власт по-дълго от всеки друг руски лидер след Петър Велики – фигура, с която той обича да се сравнява. Зеленски, който встъпи в длъжност като двигател на промяната, пропуска изборите тази година. Но въпреки че украинците няма да могат да гласуват, политиката се завръща.

Едно нещо остава непроменено: украинският президент мрази думата „патова ситуация“.

Това е тежък термин, който е в основата на спора му с човек, почитан от войниците му, бивш началник на армията, който може да си припише голяма заслуга за съпротивата, на която малцина смятаха, че Украйна е способна, когато беше потопена в най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война.

Зеленски упрекна Залужний, когато той се осмели да го използва „патова ситуация“ в интервю за The Economist през ноември миналата година. За мнозина това изглеждаше като констатация на факти, но терминологията беше деликатна в момент, когато нито една от страните няма да помисли за край чрез преговори на войната.

Няколко западни официални лица, които поддържат редовни контакти с украинския президент, казват, че победата остава единственият резултат, който Зеленски ще допусне.

След зимата, в която още хиляди жертви не промениха фронтовата линия, президентът сякаш сам наруши табуто за „патова ситуация“ в неотдавнашно интервю за италианската телевизионна компания RAI. Но дори и там от кабинета му се разгневиха на това, което нарекоха грешен превод – настояха, че е казал „застой“.

Както и да го наричаме, две години след началото на войната опитите на Украйна да отблъсне руските нашественици не вървят по план.

Украинците не могат да се отърсят от спомена за това как Зеленски, съмнявайки се в докладите на американското разузнаване за предстояща инвазия, обещава, че до май все още ще има пикници. Те са патриотично настроени както винаги, но с наближаването на третия май продължителността на войната угнетява духа. Армията заявява, че трябва да набира повече хора.

През първата част на войната страната „беше под въздействието на адреналин“, казва Ория Луцевич, която ръководи програмата за Украйна в Чатъм Хаус. „Сега обаче ситуацията е съвсем различна. Има разочарование, има горчиви чувства.“

Отиващият си генерал се ползва с голяма лична подкрепа. Някои западни дипломати частно спекулират, че популярността му е дотегнала на Зеленски, когото един служител нарече тънкообиден.

Но хора, запознати с военното ръководство, твърдят, че поне част от разрива се дължи на предпочитанията на Зеленски към по-смел военен план, който е в противоречие с това, което по-предпазливият Залужни е планирал за следващите месеци. Сякаш за да изглади нещата, ден след отстраняването на командира той беше удостоен с наградата „Герой на Украйна“.

Един от помощниците заяви, че Залужни дори е участвал в избора на негов заместник. Олександър Сирски, който командва сухопътните войски на страната, може да е склонен да се придържа по-плътно към военните цели на президента, но се ползва с недоверието на някои хора на бойното поле, които го смятат за по-безмилостен от предшественика му. За разлика от Залужний той говори украински с акцент, тъй като е израснал в Русия.

Когато Зеленски е избран преди пет години, той става първият лидер на страната, чиято партия има мнозинство в парламента. Напоследък обаче той невинаги постига своето по време на заседанията му, които сега редовно се промъкват зад закрити врати. Той е в противоречие по въпроса как да се попълнят войските, уморени от изискванията на войната.

Заедно с политиката в най-високите етажи на властта се завърна и медийната критика. Бившите комерсиални съперници все още си сътрудничат в денонощно предаване, известно като Телемаратон, но зрителският интерес е намалял и вместо това аудиторията се стича към нерегулираните социални медии. През последните седмици несигурността около рестартирането на президента отприщи дебати за това как се води войната.

Владимир Зеленски (вляво) и Олександър Сирски през 2023 г. Източник: Украинското президентство.

Отношенията на Зеленски с медиите бяха обтегнати още преди началото на пълномащабната инвазия на Русия. Когато тя започна, президентът каза на журналистите, че те също водят война – а той ясно показа, че не понася приятелския огън.

Изчезна младежкото поведение от първите години на президента. Гражданите му си спомнят човека, който отказа да преустанови кариерата си на комедиен актьор, докато водеше кампанията си за най-младия президент в историята; човека, който веднъж даде телевизионно интервю от велоергометър, без да позволи на гласа си да издаде усилието да работи усилено, за да остане на едно и също място.

Сега косата му е посивяла в слепоочията. Чуждестранните гости – Борис Джонсън, Урсула фон дер Лайен, Анджелина Джоли – не идват толкова често, колкото преди. Вместо това Зеленски пътува в чужбина, както миналия месец в Давос и Прибалтика, за да защитава интересите на страната си.

Чуждестранните служители забелязват промяна в тона на тези посещения. Той премина от твърдението, че Украйна ще загуби без тяхната помощ, към призив към инстинкта им да подкрепят печелившата страна. Екипът му си спомня как, след като Украйна успешно отблъсна войските, обкръжили Киев, САЩ преодоляха нежеланието си да изпратят прецизни оръжия HIMARs. Напоследък той изтъква, че за съюзниците е по-евтино да финансират Украйна, отколкото да рискуват да се бият с Русия на собствената си територия.

С наближаването на третата година от войната близкото му обкръжение знае, че много неща са се променили. Те забелязаха, че президентът Джо Байдън се е преориентирал от „колкото е нужно“ към „колкото можем“. Те са наясно и с това какво ще означава завръщането на Доналд Тръмп.

Двамата мъже имат история, като Зеленски играе главна роля в първия скандал за импийчмънт на Тръмп. Един от помощниците на Зеленски заяви, че екипът му не е твърде мрачен от перспективата за президентство на Тръмп. Той изтъкна, че тогава Зеленски е имал лостове за влияние върху Тръмп, но е решил да не ги използва. Всичко това предстои да се види.

Неговите съюзници признават, че Зеленски е талисман. Те казват, че никой от неговите предшественици не би могъл да събере международна подкрепа в същата степен.

Както се изрази един високопоставен европейски служител: ако го нямаше начело, нещата за Украйна щяха да са много по-трудни.

Източник: Bloomberg.com, превод: „Гласове“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here