Захарова: Ниското ниво на политическата класа в САЩ е причина за силовите им действия

0
6

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече истерична реакцията на Белия дом и Държавния департамент на САЩ на интервюто на руския президент Владимир Путин с журналиста Тъкър Карлсън.

„Руският външен министър Сергей Викторович Лавров преди няколко години каза, че има такава игра, която на английски език звучи Chicken – кой ще мигне пръв. В този случай американците мигнаха два пъти – това е феноменално. Реакцията им е толкова показателна за лъжливостта на техния подход, че, честно казано, е невъзможно да се повярва. Вижте, изпаднали са в истерия – Белият дом, Държавният департамент, всички водещи медии крещят само едно: „Не гледайте и не позволявайте на американския журналист да прави интервю““, заяви Захарова в интервю за вестник „Известия“ по повод Деня на дипломатическия работник.

„Само преди няколко седмици американски журналист от чилийски произход, но притежаващ американско гражданство, беше измъчван до смърт в лапите на киевския режим на Зеленски, който е изцяло финансиран от Белия дом от А до Я. И американските официални лица не казаха нищо по въпроса. Те само заявиха, че не са следили за това. Това е двойно саморазкриване на американския елит““, отбеляза Захарова.

Служителката на руското външно министерство посочи, че представителите на гражданското общество не са подкрепили своя журналист в този случай, защото не са харесали съдържанието. „Още по-лошо за Щатите, защото те винаги са говорили за плурализъм. А плурализмът, разнообразието на мненията, е в основата на демокрацията. Тук всичко е изложено на показ“, подчерта Захарова.

Тя отбеляза, че САЩ не успяват да повлияят на вътрешната ситуация в Русия и да вградят своите интереси и „това ги вбесява най-много“. „Но най-важното нещо е друго. Във всяка страна, където чуят от хора от Държавния департамент: „Как е със свободата на словото и правата на човека?“ – трябва да привеждат тези примери като непробиваем аргумент. Те нямат какво да кажат“, заключи Захарова.

„Набирането на дипломатическа служба в Америка се извършва не чрез конкуренция в професионалната среда, а в резултат на, така да се каже, политически дрязги, включително и чрез чисто финансов принос към предизборната кампания. Тоест, ако човек е платил пари, след като тази или онази партия или президент победи, той се назначава за посланик в тази или онази страна пропорционално на финансовата подкрепа на цялата предизборна кампания. Същото се случва и при средно ниво служители. Професионалното майсторство просто е загубено“, отговори Захарова на въпроса на „Известия“ какво е нивото на западната дипломация.

Тя подчерта, че дипломацията е изгубена не само като занаят, но и като начин на мислене и като вариант за решаване на определени проблеми. Според Захарова влошаването на политическата служба в САЩ е довело до разчитането на силови решения на проблемите, изнудване и натиск.

„Например Близкия изток. В края на краищата те увериха, че ситуацията там не само е под контрол, но „никога не е имало такъв просперитет“. И буквално няколко седмици след публикуването на същата запомняща се статия от американския президентски съветник по националната сигурност Джейк Съливан, избухна ужасна криза – трагедията от 7 октомври 2023 г. И има много такива примери“, каза официалният представител на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

източник: fakti.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here