Мехмед Дикме: Има закоравели чиновници в ЕК и в министерството, които не могат да различат крава от овца

0
26

 

„Аз съм на 100% съгласен с протестиращите. Министърът, виждам, също е съгласен, но някой от правителството поставил ли ги е проблемите в Брюксел?“, попита бившият министър на земеделието

 

„Споразумение с производителите беше подписано преди четири месеца, когато отново земеделците беше на протест. Настоящото правителство наследи проблеми още от няколко предходни правителства, но в изминалите 9 месеца, те не бяха решени“.

Това каза в предаването „120 минути“ на bTV Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието.

„Вместо да седнат и да направят анализ и да търсят решение, те се затвориха в себе си и започнаха да търсят пари за решаване на проблемите. Парите не са единствено решение“, подчерта той.

„В Европа и в света има огромен натиск върху земеделците – храните да са на ниска стойност, за да не се надува инфлацията. Земеделците в глобален аспект са притиснати. У нас секторът страда и заради войната в Украйна. Преди няколко месеца бяха изхрачени едни пари, а проблемите продължават да съществуват. Сега отново ще бъдат дадени, а проблемите ще съществуват“, добави той.

Според него правителството трябва да предвижда проблемите, а на да се търси решение след началото на протестите.

„И в момента България внася, но и изнася много. България е голям износител на зърнени култури. Секторът е оставен на произвола. Не парите са основния проблем. Прекъснат е диалогът между земеделци, министерство и парламент. Аз се чудя как толкова издържаха – земеделците са пред фалит. Банките ги притискат заради заемите, продукцията стои по складове, цените са ниски и продават на загуба. Кой е този идиот, който иска да се доказва загуба, за да се дадат пари“, посочи Дикме.

„Коя банка ще даде кредитиране на фирма, която губи? Ако те излязат на загуба, коя банка ще даде пари, ако знае, че няма да си ги получи обратно“, категоричен е бившият министър земеделието.

„В никакъв случай не защитавам министъра и правителството. Не може да се иска оставка на някой затова, че времето е било лошо, че има война в Украйна и цените на световните борси са ниски. Да, може да се иска оставката затова, че при договарянето на „Зелената сделка“ не са защитени техните интереси. Няма правителство, което да гарантира пазари. Правителството осигурява условия за намирането на пазари. Бизнесът си намира пазари. Българските земеделци са в тежка обстановка. Украйна е много голям проблем не заради украинската продукция, влизаща в България. В Украйна няма „Зелена сделка‘, няма изисквания за препарати, за торове, държавата дава безплатно земя – няма рента. В един момент те излизат на европейския пазар и отнемат пазара на българския производител. ЕК създава неконкурентна среда на българските и европейски фермери спрямо украинските. Това не е начин за подпомагане за Украйна“, каза още той.

„Земеделците не искат само пари. Искат предвидимост. Положението в момента е толкова зле. Сега ще им дадат пари, а след три месеца е жътвата. Рапицата в момента – две трети не може да се рекултира и е загубена. Пшеницата е в окаяно състояние. Министерството трябва да признае, че за миналата година над 430 животновъдни фирми са прекратили своята дейност в България. Цената на млякото е ниска. Една голяма част от продукцията е със сухо мляко от чужбина. Няма глобална политика на правителството и на министерството спрямо отрасъла. Сега протестират не само за пари, но и заради тяхното бъдеще – не знаят какво им предстои“, подчерта Мехмед Дикме.

„Има закоравели чиновници в ЕК и в министерството, които не могат да различат крава от овца. От тях се очаква да направят политика за овцевъдството или за говедовъдството. Това е сериозен проблем на българските политици, чиято задача е да намерят място на своите кадри. България може да наложи вето на решенията. Аз съм на 100% съгласен с протестиращите. Министърът, виждам, също е съгласен, но някой от правителството поставил ли ги е проблемите в Брюксел?“, допълни бившият министър на земеделието.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here