Президентът на Унгария подаде оставка заради помилване на педофил

0
5

 

Каталин Новак помилва мъж, осъден като съучастник в наказателно дело за насилие над деца. „Направих грешка“, обяснява сега тя

 

Унгарският президент Каталин Новак подаде оставка в събота вечерта заради скандал с педофилия. Новак помилва мъж, който е бил осъден за подпомагане и съучастие в сексуално насилие над непълнолетни. В събота унгарската държавна телевизия показа видео на нейната оставка. Напоследък натискът от правителството и опозицията върху 46-годишния става все по-голям.

„Направих грешка. Решението за амнистия и липсата на обосновка вероятно ще породят съмнения“, обясни Новак. Като унгарски гражданин, тя очаква един държавен глава да не прави грешки. И ако това се случи, то трябва да поеме отговорност, дори и с решението да подаде оставка.

„Моля за прошка тези, които съм обидила, а също и жертвите, които може би са почувствали, че не съм застанала на тяхна страна“, каза Новак.

В същото време бившата министърка на правосъдието Юдит Варга също обяви, че ще се оттегли от обществения живот. Варга беше приподписала противоречивото решение за амнистия като министър. С оттеглянето на Варга партията на Виктор Орбан – Фидес, се нуждае от нов водещ кандидат за европейските избори през юни.

Каталин Новак, която беше избрана от унгарския парламент за петгодишен мандат през пролетта на 2022 г., можеше да предотврати процедурата по импийчмънт с оставката си. Управляващата партия Фидес има необходимото мнозинство от две трети в парламента за това, въпреки че окончателното решение за отстраняването от длъжност е на Конституционния съд.

В резултат на оттеглянето на Новак председателят на парламента Ласло Кьовер временно ще поеме официалните задължения на държавния глава.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here