Станишев: Ръководството на БСП с работи за самоунищожаването на партията

0
28

 

Единственият изход е обединение между БСП, „Левицата“ и други леви партии

 

„Левицата е разделена, скарана и ще имаме много по-малко депутати, ако остане така. Единственият изход е обединение между БСП, „Левицата“ и други леви партии. Ако не направят обща листа, ще бъдат бити поотделно“, заяви в предаването „120 минути“ на bTV лидерът на БСП и на ПЕС и евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев.

Призовавам за обединение. Само обединени можем да постигнем добро представителство на европейските избори“, апелира той.

„Това, което виждаме в БСП за съжаление е, че ръководството на БСП със самоупоение и с някакъв възторг работи за самоунищожаването на БСП, със самоубийството на БСП“, обясни той.

Той даде и примери: “Кметът на Перник Станислав Владимиров бе преизбран с 80% резултат бе отлъчен от БСП и издигна свой кандидат, който получи 3%. Европейското ниво. От години се води неогласена война с партията на Европейските социалисти. Делегацията на БСП е обявена за враг. Нинова ни обяви за послушковци, които гласуват каквото ни каже Европа. Съветниците на БСП в Столична община са обявени за „персона нон грата“, свалено е политическото доверие и предстоят наказания“, каза Станишев.

„ЕС дава сериозен ресурс за земеделие, но и отваря неконтролируемо пазара“

„Наистина политиката за подкрепа на селски райони и преки субсидии за земеделието в ЕС е една от водещите политики на Европа“, заяви той.

Между 30 и 40% от целия бюджет на ЕС отива за това. Но когато с едната ръка даваш много сериозен ресурс, за да поддържаш не само земеделието, а и селските райони – инфраструктура, начин на живот, което е част от европейския модел. С другата ръка отваряш неконтролируемо пазара. Въвеждат се много високи изисквания за екология, емисии към своите земеделци, но това не се спазва от производителите в други райони – Латинска Америка, Украйна. Фактически се убива собственото земеделие“, обясни Станишев.

Според него всяка една политика на ЕС е с благородно намерение, за да стане по-зелен ЕС и светът. „Трябва да претърпи проверка с реалността, защото никоя политика не може да бъде успешна, ако тя няма подкрепа на населението. Тогава ще се блокира и Зелената сделка и много други инициативи, които са необходими“, категоричен е Станишев.

„Социалистите в ЕС успяхме да се преборим в Зеления пакет да има много сериозен социален фонд, но според мен това е само първа стъпка, защото тя е недостатъчна и не може да компенсира тези изпитания, през които ще минат хората“, подчерта той.

„ЕС и националите правителства трябва да покажат, че правят политики с грижа за хората и човекът е в центъра, а не абстрактни пазарни сили, които могат да унищожат земеделието, енергетиката“, смята Станишев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here