Коалицията на Шолц понесе незначителни загуби на повторното гласуване в Берлин

0
33

 

Управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц понесе незначителни загуби на частичното повторение на федералните избори в Берлин от 2021 г., разпоредено от съда, след като бяха отчетени множество неуредици, предаде ДПА.

През декември Конституционният съд на Германия разпореди повторение заради неуредиците по време на изборите в града през септември 2021 г., включително неправилно попълнени бюлетини или пълната им липса.

Според предварителните резултати от вота снощи, при преброени 97,5% от избирателните секции, управляващата лявоцентристка Германска социалдемократическа партия на Шолц и коалиционните му партньори „Зелените“ и Свободната демократическа партия отчитат по-ниски резултати с около един процентен пункт сред берлинските избиратели.

Междувременно консервативните християндемократи (ХДС) и крайнодясната популистка „Алтернатива за Германия“ подобряват резултатите си с около един процентен пункт.

Не се очаква вотът да промени мнозинството в лявоцентристката управляваща коалиция на Шолц, тъй като засяга само 0,9% от избирателите в цялата страна, но резултатът ще бъде тълкуван като отражение на общото ниско удовлетворение от правителството, отчетено от неотдавнашни социологически проучвания, посочва ДПА.

В по-широк план вотът е разглеждан като начало на ключова изборна година в Германия, като изборите за Европейски парламент са насрочени за 9 юни, а след това през септември ще се произведат избори в провинциите Саксония, Тюрингия и Бранденбург.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here