Песков: Терминалите Starlink не се доставят или използват официално в Русия

0
5

 

Сателитните комуникационни терминали Starlink не се доставят официално в Русия и не могат да бъдат официално използвани. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти, съобщават руски медии.

„Това не е сертифицирана система при нас, следователно не може да бъде официално доставена тук и не се доставя официално и следователно не може да бъде използвана официално по никакъв начин“, каза още Песков. Така той отговори на въпроса за възможността за използване на сателитни комуникационни терминали Starlink в Руската федерация.

По-рано собственикът на SpaceX Илон Мъск заяви, че сателитните комуникационни терминали Starlink, разработени от SpaceX, не са били продадени на Русия. Мъск нарече фалшиви докладите, цитиращи украинската армия, че руските войски уж са използвали терминали Starlink.

„Тук може би не трябва да се намесваме в дискусията между киевския режим и бизнесмена Мъск“, отбеляза Песков.

Сателитните комуникационни терминали Starlink бяха предоставени на Украйна от SpaceX. Неговият собственик Мъск многократно се е изказвал в полза на разрешаването на конфликта в Украйна по дипломатически път. Комуникациите, предоставени от Starlink, се използват от украинската армия за управление на дронове.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here