Президентът на Киргизстан моли САЩ да не се намесват във вътрешните работи на републиката

0
13

 

Президентът на Киргизстан Садир Жапаров призова САЩ и други страни да не се намесват във вътрешните работи на републиката и обективно да оценяват протичащите в нея процеси. 

„Искам също така да подчертая, че ние сме за равноправно сътрудничество и сме готови да работим заедно с всички държави и международни партньори, включително Съединените щати. Единствената ми молба е – не се намесвайте във вътрешните работи на страната ни“, пише той в  писмо до държавния секретар на САЩ до Антъни Блинкен, предаде ТАСС.

По-рано Блинкен изпрати послание до ръководителя на Киргизстан, в което изрази загриженост относно разглеждането в страната на закона за неправителствените организации (НПО), приемането на който според държавния секретар ще се отрази негативно на състоянието на гражданското общество в републиката. Този законопроект в момента се обсъжда в националния парламент.

Жапаров също така изрази съжаление, че представителят на САЩ е дал необективна информация за реалната ситуация с човешките права и свободи в Киргизстан. Според него само малка, но „много гласовита група“ НПО, финансирани от чужди държави и техни отделни представители, „спекулират с техните „трудности“ и „гонения“, което от своя страна принуждава чуждестранните спонсориращи структури да следват примера им, да се занимават с прахосничество, харчейки пари на данъкоплатците в САЩ и ЕС. Освен това същите тези неправителствени структури често разпространяват „невярна, недостоверна информация сред хората, което води до съдебни дела, заведени от потърпевши или оклеветени“. „В тази връзка предлагам да се извърши одит на използването на финансови ресурси от неправителствени и нестопански организации, финансирани от държавни организации на САЩ, поне за последните десет години“, подчерта Жапаров. Освен това той кани Блинкен да посети Бишкек, за да „види от първа ръка, че човешките права и свободи в Киргизстан са надеждно защитени от Конституцията и законите на Киргизката република“.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here