Румен Радев и Васил Терзиев обсъдиха перспективите пред София

0
13

 

Перспективите за финансова децентрализация и реално овластяване на българските общини са били сред темите на разговора между президента и столичния кмет

 

Модернизирането на град София и неговото развитие като съвременна европейска столица обсъдиха на среща в президентската институция държавният глава Румен Радев и кметът на Столичната община Васил Терзиев.

Кметът на столицата запозна държавния глава с основните приоритети на своя екип, сред които водеща е амбицията за увеличаване на прозрачността в работата на администрацията и при провеждането на обществените поръчки.

По време на срещата са били обсъдени перспективите за финансова децентрализация и реално овластяване на българските общини, така че местните власти да могат да осъществяват своите политики в интерес на гражданите.

Възможностите за подобряване на градската среда, борбата със замърсяването на въздуха, насърчаването на туризма и дигитализацията на редица услуги, което да улесни комуникацията на гражданите с общинските власти, също са били сред акцентите на срещата, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е откроил предимството на град София пред редица европейски столици да бъде разположен в непосредствена близост до планина и призова за общи усилия от институциите, неправителствените организации, спортната общност и бизнеса за намирането на ясно решение за развитието на природен парк „Витоша“ и улесняване на достъпа до него за отдих и спорт. Това би подобрило и възможностите на страната ни успешно да кандидатства за провеждането на международни състезания по зимни спортове.

Обсъдено е и развитието на обществената инициатива за изграждането на нова музикална зала в София, която да отговори на очакванията на културната общност в столицата и в България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here