Румънският премиер е уверен, че Русия няма да нападне страната му

0
11

 

Румънското министерство на отбраната потвърди, че радарната система за наблюдение на армията не е открила „никакви неразрешени прониквания“ в националното въздушно пространство и няма съобщения за случайни падания на отломки от дронове

 

Русия не е предприела никакви умишлени атаки срещу Румъния и няма да го направи в бъдеще, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в събота, след като жителите на Тулча, която граничи с Украйна, получиха предупреждения за падащи от въздуха отломки от дронове, предава Еuractiv.

Жителите на Тулча получиха три предупреждения RO-ALERT за вероятност от падащи обекти. Те бяха посъветвани да вземат необходимите предпазни мерки и да потърсят подслон при необходимост през нощта в петък срещу събота, което е първият случай на подобни предупреждения за тази година, съобщават от Инспектората за извънредни ситуации.

„Руската федерация не е инициирала никаква умишлена агресия срещу Румъния и твърдя с увереност, че няма да го направи, тъй като няма основание“, заяви Чолаку и подчерта важността на разпространението на предупреждения, за да бъдат информирани гражданите.

„Това е форма на уважение, която държавата трябва да покаже на своето население, като гарантира, че те са информирани, независимо от неудобството, което може да причини“, каза той.

Румънското министерство на отбраната потвърди, че радарната система за наблюдение на армията не е открила „никакви неразрешени прониквания“ в националното въздушно пространство и няма съобщения за случайни падания на отломки от дронове.

Самолети F-16 от 86-та авиобаза на турските военновъздушни сили във Фетещ бяха изпратени около 1 часа сутринта рано сутринта, за да извършат разузнавателни мисии на националното въздушно пространство.

Въпреки обезпокоителните забележки на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за НАТО , Чолаку подчерта, че Румъния никога не е била по-сигурна във военно отношение от преди.

„Аз, като гражданин, искам да бъда информиран и да знам истината“, посочи той, но добави, че Румъния не е застрашена от война.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here