ISW: Русия напредва в Авдеевка! CEPA: Ситуацията е критична

0
26

 

Според BILD руснаците засилват атаките и срещу Часов Яр, като се отбелязва, че предимството е на тяхна страна

 

Ситуацията на източния фронт на Украйна сега е много сериозна. В Авдеевка с всеки изминал ден става все по-критично. След провала на опита да го обкръжи, Русия си проправя път директно през града от югоизток и север и постига стабилен, малък напредък. Това прави украинската позиция все по-нестабилна, тъй като оръдията, които биха могли да спрат настъплението, нямат боеприпаси.

Това пише Центърът за анализ на европейските политики (CEPA), коментирайки случващото се на фронта в Украйна.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърди докладите за напредването на руските сили в района на Авдеевка на фона на позиционните боеве там, предаваУНИАН.

Според ISW геолокационните кадри, публикувани на 11 февруари, показват, че руснаците са напреднали в северната част на Авдеевка и източно от Невелское (югозападно от Авдеевка).

Руски военни кореспонденти твърдят, че силите на Москва са напреднали по две от улиците в северната част на града близо до Первомайское, въпреки че анализаторите на ISW подчертават, че не са видели визуални доказателства за това.

Русия също атакува западно от Бахмут в посока Константиновка. Междувременно силите на Кремъл са в настъпление западно от Кремина, но напредват слабо. След достигане на пътя при Крохмални, Русия се цели в украинските позиции на север в посока Купянск.

Успехът би бил значителен. Русия може да навлезе отново в Харковска област, въпреки че Владимир Путин не включва тази територия в своите четири теоретично анексирани области. В резултат на настъплението на руснаците близо до Кремина и Бахмут, град Сиверск (предвоенно население 12 000 души) е все по-заплашен от три страни, какъвто беше случаят с Бахмут и Авдеевка.

Руските войски засилват атаките срещу Часов Яр, докладва заместник-главният редактор на германския вестник BILD Пол Ронцхаймер в репортаж от разположения в Донецката област на Украйна град. По думите му руснаците настъпват от Бахмут.

„Това е следващият град, който руснаците искат да превземат. Особено опасни са дроновете, с които руснаците атакуват тук. Само защото е облачно и понякога вали сняг и дъжд, ние сме в по-голяма безопасност. Обикновено по това направление има постоянни атаки с дронове. Навсякъде в града се виждат следи от обстрел, едва ли някой прозорец е останал непокътнат. Последствията от експлозиите са видими навсякъде. Войниците казват, че руските атаки са се засилили през последните дни и вероятно ще станат още по-мощни през следващите седмици. Така че този град може да бъде следващият, който ще изглежда точно като Бахмут. Едно е ясно: предимството е на страната на руснаците. Те се придвижват на запад метър по метър“, пише журналистът на германския вестник.

Взети заедно, тези руски офанзиви на изток поставиха Украйна в най-лошата ѝ ситуация от критичната фаза между април и юли 2022 г. Основната причина за това е сериозният недостиг на артилерийски боеприпаси и противовъздушна отбрана по фронтовата линия.

Financial Times цитира високопоставен служител на НАТО, който казва, че tова е отчайваща ситуация на фронтовата линия за украинците. Индустрията на ЕС бавно увеличава производството си, а Конгресът продължава да обсъжда въпроса дали да продължи да помага на Киев или не. На юг Украйна се опитва да поддържа натиска с атаки, използващи крилати ракети Storm Shadow/SCALP-EG и морски дронове. Украйна се съсредоточава върху удари срещу руската логистика, командване и комуникации.

Украйна се нуждае от артилерийски боеприпаси в големи количества, гаубици и по-бърз ремонт на артилерийските системи. Всички партньори на Украйна трябва отново и много бързо да навлязат дълбоко в своите резерви. Необходима е по-нататъшна и по-бърза доставка на обещаните преди време бойни танкове, бойни машини на пехотата и превозни средства.

Авдеевка, Сиверск, Константиновка и Купянск са изправени пред едно и също бъдеще: Русия ще се стреми да напредне, плащайки цената на масово кръвопролитие и възможно най-голямото разрушение. Сега е в ръцете на европейските поддръжници на Украйна бързо да помогнат с нова военна помощ, да откажат на Путин постигането на следващите му военни цели и да го възпрат от по-нататъшни военни амбиции извън Украйна.

Наред с напредъка на руските войски по фронтовите линии, експертите от Института за изследване на войната (ISW) съобщават в последния си доклад, че руската армия композира 30-километров „цар влак“ между Еленовка и Волноваха в Донецка област, който се предполага, че може да е бил създаден като отбранителна линия срещу бъдещи украински настъпления.

Докладът на ISW отбелязва, че сателитни изображения от 10 май 2023 г. и 6 и 10 февруари 2024 г. показват, че през последните девет месеца руските войски са построили дълга линия от вагони, простираща се от Еленовка до Волноваха.

Според DeepState руските войски са събрали повече от 2100 товарни вагона в 30-километров влак. Съобщава се, че руските войски са започнали да сглобяват влака през юли 2023 г. Вероятно възнамеряват да използват този влак като отбранителна линия срещу бъдещи украински настъпления.

Железопътната линия между Еленовка и Волноваха е приблизително на шест километра от фронтовата линия, която според ISW е югоизточно от Новомихайловка в най-близката й точка и е на участък от фронта, който е бил сравнително неактивен, когато руските сили са започнали строителството. В същото време ISW предполага, че „руснаците може да са сглобили влака за други цели“.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here