Властите в Киев търсят сметка на полските фермери, настояват Полша да действа срещу протестите

0
11

 

Полският министър на земеделието се извини на Украйна от името на фермерите

 

Киев призова Варшава в понеделник (12 февруари) да „потърси сметка“ на полските фермери за спирането на три камиона на граничен пункт между Полша и Украйна и разсипването на украинското зърно, което са превозвали, пише Еuractiv.

Миналата седмица полските фермери подновиха блокадата на един от контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна, която може да продължи цял месец. Протестите на полски фермери и шофьори на камиони продължават от миналата есен. На 11 февруари беше съобщено, че близо до ГКПП Дорогуск протестиращите са изсипали част от зърното от украински камиони по пътя, след като са преминали границата.

„Разпиляването на украинско зърно на полската граница е недопустимо. Всеки фермер трябва да знае колко тежка работа е необходима за производството на зърно, особено по време на война“, написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в X.

„В името на приятелските украинско-полски отношения извършителите на тази провокация трябва да бъдат подведени под отговорност“, настоя той.

Украинският зам.-министър на икономиката Тарас Качка написа във Фейсбук, че разпиляното зърно е на път за Литва и призова полското правителство да гарантира безопасността на украинските стоки.

Регионалният прокурор Агнешка Кепка каза пред Ройтерс, че е започнало разследване на „отстраняване на митническа пломба и унищожаване на имущество“.

Министърът на земеделието на Полша Чеслав Сикерски определи ситуацията с протестите на фермерите като „напрегната“ и призова за диалог.

„От името на полските фермери се извинявам за този акт на отчаяние и моля за разбиране на тяхната изключително трудна ситуация“, каза той в изявление.

Варшава подкрепи Украйна по време на инвазията на Русия, но отношенията бяха засегнати от недоволството на полските фермери и превозвачи от скока на вноса на зърно и храни от Украйна и неправилна конкуренция.

Полският заместник-министър на земеделието Михал Колоджейчак каза по-рано в понеделник, че Варшава планира да започне проверки на качеството на всички пратки на зърно от Украйна.

Представители на новото проевропейско правителство на Полша посочиха, че разбират предизвикателствата, пред които са изправени фермерите, и че помощта за Украйна в борбата й срещу руската инвазия не може да дойде за сметка на полските фермери.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here