Генералният консул Антон Марков разговаря с властите в Ксанти за откриването на ГКПП „Рудозем-Ксанти“

0
38

 

Марков се срещна и българската общност в града и ръководството на българското неделно училище

 

Генералния консул на България в Солун Антон Марков посети град Ксанти и региона, където проведе срещи с новоизбраните представители на местната власт, с българската общност и представители на бизнеса.

Антон Марков посети и изграждащия се пътен участък от село Димарио до българо-гръцката граница при КГПП „Рудозем-Ксанти“.

По време на проведените разговори с кмета на Ксанти Евстратиос Кондос и с Поликсени Брика – заместник-областен управител на префектура Източна Македония и Тракия, отговарящ за област Ксанти.

Основен акцент на разговора бе поставен на ползите от предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ за развитие на връзките между двете страни в сферата на туризма, бизнеса и регионалното сътрудничество. Подчертана бе необходимостта от ускоряване на строителните дейности за завършването на проекта в кратки срокове.
Обсъдени бяха конкретни инициативи за активизиране на сътрудничеството между побратимените градове Ксанти и Смолян и размяна на посещения.

По време на срещата с представители на българската общност, ръководители, учители и родители на ученици от местното Българско неделно училище „Азбуки“ бяха разгледани възможностите за привличане на още деца, желаещи да се обучават на български език. Обсъдени бяха и подобряването на материалната база на училището, както и множество конкретни въпроси от консулски характер.

Генералния консул на България в Солун Антон Марков се срещна и с ръководството на гръцката компания за обработка на тютюни и производство на зехтин и маслени „СЕКЕ“, чиито продукти са с трайно присъствие на българския пазар, като бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here