Земеделци излизат на протест пред МС, въпреки подписаното споразумение

0
10

 

26 браншови организации продължават да искат оставката на Кирил Вътев

 

Представителите на 26-те земеделски организации, които искат оставката на Кирил Вътев, излизат на национален протест под прозорците на Министерския съвет днес.

Организациите настояват за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев „заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации“. Техните искания включват увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената сделка.

По думите на протестиращите земеделци е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те са останали без отговор от страна на институцията.

Снощи част от протестиращите организации подписаха меморандум с правителството.

Подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

Това, което добавихме към текста, който те бяха изпратили към своите организации, е една-единствена допълнителна точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проверява какво е изпълнението на споразумението. Ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко друго, което е важно за земеделците, обясни премиерът Денков.

Той отправи съвет към министър Кирил Вътев да даде „ден за размисъл“ на всички, които са ангажирани с този процес, за да се запознаят със съдържанието на подписаното споразумение, преди да се води разговор по други конкретни искания.

„Разбира се, искането за това дали да си подаде министърът оставката или не, не е към него. Ако искат, да изпратят до нас с госпожа Мария Габриел, ако искат – и до Народното събрание, писма, но те трябва да бъдат с конкретни искания. Аз твърдя, че практически всичко вече е отразено в споразумението“, посочи още Денков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here