Румен Радев: Дипломацията на ЕС трябва да присъства ефективно в горещите точки в съседство

0
20

 

Според президента Румен Радев дипломацията на Европейския съюз трябва да присъства много по-активно в горещите точки в съседство и да съдейства за разрешаването на тези конфликти.

 

Държавният глава е разговарял на „Дондуков“ 2 с ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки от Европейския съюз, акредитирани у нас. На срещата дипломатите са поставили въпроси, свързани с дневния ред на страната ни, както и за последиците от военните действия на Русия срещу Украйна и на Израел срещу „Хамас“, предаде БНР.

Военните действия в близост до Европа са предизвикателство пред сигурността и стабилността на Европейския съюз, включително и чрез последиците, които оказват върху икономиката и социалната сфера, е посочил президентът. Развитието на стабилен Европейски съюз на фона на войни в непосредствена близост е много трудно постижимо, е подчертал Румен Радев. Според него европейската дипломация трябва да има водеща роля в търсенето на решения за прекратяване на бойните действия и възстановяването на мира.

В отговор на въпрос за повишаването на оперативната съвместимост между въоръжените сили на европейските държави и тяхната модернизация, Румен Радев е посочил, че това не се постига в разгара на криза, а започва още при разработването и внедряването на отбранителни продукти, а индустриалното сътрудничество и трансферът на технологии трябва да са част от всяка покупка на отбранителна техника от европейските държави.

Протестите на фермерите в цяла Европа са сигнал за реален проблем и изискват конкретни действия от европейските институции, е заявил още президентът. Според него изграждането на зелена икономика трябва да се съобразява със социалните и икономическите аспекти, а не да води до трайна загуба на конкурентоспособност на европейските икономики.

Държавният глава е подчертал, че възстановяването със закон на правомощията на главния прокурор и на пленума на Висшия съдебен съвет, заличен преди това в Конституцията от депутатите, поставя въпроси за хода на правосъдната реформа. Българското общество очаква конкретни отговори от съответните институции и за наличието на брокери между високопоставени политици и магистрати и изсветляване на процесите в системата на правосъдието, без което е невъзможно да се отстоява правовата държава, е подчертал още президентът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here