Сарафов: Двама прокурори са били заплашвани през уикенда

0
35

 

И.ф. главният прокурор е на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във връзка със скандала в съдебната система, последвал убийството на Мартин Божанов – Нотариуса

 

Двама прокурори от Софийска градска прокуратура са получили заплахи за живота си. Единият е намерил патрон в пощенската си кутия, а друга обвинителка е открила кръст от клони през входната врата на жилището си. Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Заплахите са подадени в неделя, от когато са и подадените сигнали.

Сарафов е на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС във връзка със скандала в съдебната система, последвал убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. На заседанието присъства правосъдният министър Атанас Славов.

„Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“, заяви Сарафов. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

„Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях“, каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

„Към настоящия момент не разполагам с подобна информация. Ако в рамките на досъдебното производство се установят подобни факти, бих помолил колегите да ми ги кажат, за да ги представя с доклад до ВСС. Всяко едно име, което бих споменал, ще почива слухове и догадки. Не е момента сега да се провежда лов на вещици“, призова главният прокурор.

Припомняме, че Съдийската колегия към ВСС на ръба на кворума изслушва Сарафов и Стайков за оказван натиск върху съдии от групата около убития Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Миналата седмица, по предложение на Драгомир Кояджиков, кадровиците насрочиха за днес изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд заради скандала с т.нар. частен „SS club“ за магистрати, разразил се след убийството на Божанов, посочи lex.bg.

Оказа се, че четирима членове на колегията, включително и вносителят на предложението за изслушване, отсъстват. По искане на Атанаска Дишева, председателят на Върховния касационен съд и председателстващ заседанието Галина Захарова докладва, че поради отпуск не присъстват Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Така заседанието се провежда на ръба на кворума.

Същевременно председателят на ВКС обяви, че в 14.30 ч. трябва да напусне залата заради ангажимент, който не може да отложи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here