САЩ: Не очакваме покана за членство на Украйна в НАТО през юли

0
11

 

Американската посланичка в НАТО Джулиан Смит каза днес, че не очаква Алиансът да отправи покана за членство на Украйна по време на срещата на върха във Вашингтон през юли, предаде Ройтерс.

„Що се отнася до срещата това лято, не очаквам Алиансът да отправи покана при тези обстоятелства“, подчерта Смит в отговор на въпрос на журналисти преди срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в четвъртък.

Докато се бори срещу руската инвазия, Украйна даде ясно да се разбере, че целта ѝ е да стане член на НАТО.

Киев и някои от неговите съюзници в Алианса особено в Източна Европа, настояха за отправяне на покана за членство, въпреки че са съгласни, че Украйна не може да се присъедини към организацията, докато все още е във война.

На срещата на върха на НАТО в Литва миналата година, лидерите на страните членки на НАТО казаха, че бъдещето на Украйна е в Алианса, но не ѝ отправиха покана, нито ѝ дадоха срок за присъединяване.

„Работихме много усилено след срещата във Вилнюс миналата година, за да направим поредица от стъпки, с които да продължим да помагаме на нашите приятели в Украйна с необходимите реформи в страната им, които ще ги приближат до евроатлантическата интеграция“, каза Смит.

„И продължаваме да се съсредоточаваме първо и най-вече върху подкрепата си за тях в настоящата борба и върху увереността си, че те ще могат да победят на бойното поле“, добави тя.

Източници: БТА, rferl.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here