Сенатът на САЩ е напът да одобри пакет помощи за Украйна, но Камарата на представителите – не

0
11

 

„Законопроектът на Сената за помощ за други държави остава безмълвен за най-неотложния проблем, пред който е изправена нашата собствена страна“, коментира Майк Джонсън, визирайки проблемите на границата с Мексико

 

Сенатът на САЩ вероятно е на път да одобри още тази седмица пакета помощи за Украйна, Израел и Тайван. Камарата на представителите обаче вероятна няма разгледа текста.

Сенатът преодоля със 66 гласа „за“ (при необходимо квалифицирано мнозинство от 60) срещу 33 „против“ последното процедурно препятствие пред окончателното гласуване на законопроекта, предвиждащ общо над 95 милиарда долара за американски съюзници. Така контролираната от демократите на президента Джо Байдън горна камара на Конгреса реши дебатите по текста, заделящ 60 милиарда долара за Украйна и 14 милиарда за Израел, да бъдат ограничени до 30 часа.

Гласуването бе предшествано от дълги речи на републиканци, противопоставящи се на законопроекта.

Съмненията дали той ще бъде одобрен от контролираната от партията на предишния президент на САЩ Камара на представителите обаче се засилват, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Долната камара на Конгреса няма да разгледа текста в сегашния му вид, даде да се разбере нейният председател Майк Джонсън, цитиран от Франс прес.

Той се аргументира, че „законопроектът на Сената за помощ за други държави остава безмълвен за най-неотложния проблем, пред който е изправена нашата собствена страна“.

Джонсън имаше предвид в своето изявление мигрантската криза на границата на Съединените щати с Мексико.

Представители на украинските власти изразяват опасения от спиране на военната помощ, която е жизненоважна за страната, за да отблъсне руската инвазия. САЩ са най-големият донор на оръжия за Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here