Дейвид Камерън и Денков са обсъдили войната в Украйна и миграцията

0
38

 

Британският външен министър е на посещение в България и заяви, че ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да спре дотам

 

С Дейвид Камерън обсъдихме теми от взаимен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министър-председателят Николай Денков след проведена среща с вицепремиера Мария Габриел и министъра на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън.

„Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос. Това е въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и, може би, десетилетия. Затова е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това може да има изключително негативни последици“, заяви Денков.

Обсъдихме и няколко други теми с общоевропейско значение, поясни още той.

„Ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да спре дотам, а ще иска още. Ако искаме да се борим за свобода, трябва да защитим държавата, която защитава своите граници“, заяви Дейвид Камерън.

„Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия“, заяви той подчерта, че Обединеното кралство вече има своя пакет от 2,5 млрд. лири стерлинги за Украйна, но по-важното освен това е, че днес американският конгрес ще одобри пакет помощ от САЩ за Украйна.„ Тя се бие не само срещу руския агресор, но и от името на целия свят“, заяви външният министър на Обединеното кралство.

„Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност, както и Обединеното кралство, както и много други държави в подкрепа на борбата с тази агресия. Ние сме изготвили своя пакет от мерки, Европейският съюз има своя пакет от мерки и призовавам Американския конгрес, който днес ще гласува пакет от мерки. Това е изключително важно за американската сигурност, защото целият свят гледа какво ще стане днес в Конгреса. Имаме икономическите, имаме военните и дипломатически възможности. Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия“, заяви британският външен министър.

Камерън поздрави България, че се отказала от руския нефт и газ.

Посещението на Дейвид Камерън е осъществява по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в контекста на засиления политически диалог между двете страни в последната половин година, посочиха от министерството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here