Нели Куцкова: Има много случаи на заплашвани съдии, но те отказват да говорят публично

0
32

„Много е важно да се раздрусат клоните, за да паднат някоя и друга гнили ябълки“, коментира бившият председател на Съюза на съдиите

 

„Знам за много случаи, при които колеги са се оплаквали помежду си от оказван натиск. Но те не оповестяват публично тези случаи. Надявам се повече колеги да са склонни да говорят“. Това заяви в студиото на NOVA бившият председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова, коментирайки казуса с Мартин Божанов и изслушването във ВСС, на което съдия Владислава Цариградска изнесе данни за оказван натиск и отправяне на заплахи срещу нея от страна на членове на така наречения „частен клуб“ на Нотариуса. На изслушването стана ясно, че 150 магистрати са били подслушвани и следени, но няма информация за какво.

„Нека си припомним случая с Красьо Черничкия отпреди десетина години – един иначе неизвестен човек, който раздаваше постове в съдебната система. Тогава колеги, които са контактували с него, бяха наказани дисциплинарно. Някои дори напуснаха системата, но така и не се разбра кой стои зад този лобист. Сега наблюдаваме нещо подобно за човек, който е уреждал дела, но той е бил толкова арогантен и безпардонен, че очевидно е имал някакво покровителство. Може само да подозираме, че е имал покровителство на високо ниво. Дали ще се разбере кои са покровителите? Съмнявам се“, подчерта Куцкова.

По думите ѝ „тази каскада от публикации, която се изсипа върху Цариградска, е дирижирана“. „Това не е инициатива на самата медия. Някой е дал тласъка. Друг е въпросът дали можем да стигнем до основните поръчители. За съжаление, аз със съмнявам, но нека поне да не се замита това, което досега е установено. Защото, за съжаление, всяко чудо е за три дни. А никак не е без значение системата, която в крайна сметка е призвана да въздава някаква справедливост в обществото. Хората трябва да имат доверие, че по-слабият ще получи защита, когато отиде в съда. Много е важно да се раздрусат клоните, за да паднат някоя и друга гнили ябълки“, подчерта Куцкова. И допълни, че ако се стигне до върховете на престъпната схема, това ще е огромен успех.

Свързана тема:

Сарафов: Двама прокурори са били заплашвани през уикенда

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here