Районният прокурор на София Невена Зартова обяви мотивите за оставката си

0
29

 

По-рано заместник-районните прокурори подадоха оставка, разграничавайки се от нея

 

За времето на моето административно ръководство, аз и моите заместници, не сме допускали нерегламентирано влияние върху прокурори във връзка с тяхната работа или решаването на конкретни дела. Не е имало неправомерно бавене на работа по дела и преписки. Това се посочва в молбата за освобождаване от поста като ръководител на Софийска районна прокуратура, подадена от Невена Зартова. Тя беше изчетена по време на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, предава БТА.

В нея се казва още, че всички преписки в СРП срещу Мартин Божанов, с изключение на две преписки и една от 2021 г., са образувани и приключили преди началото на мандата на Невена Зартова като административен ръководител, и три от тях са прекратени поради изтекла давност.

Също така Зартова отхвърля твърденията, че поводът за последната ревизия в СРП са многобройни преписки образувани срещу Мартин Божанов, изземвани от добросъвестно работещия прокурор и превъзлагани на отдел „Специализиран“, който ги прекратява. „Тези твърдения не отговарят на истината, нито една от преписките срещу Мартин Божанов не е била преразпределяна на отдел „Специализиран“, посочва тя.

Невена Зартова обяснява, че през последните месеци в СРП са били назначени три комплексни проверки, които са приключили с препоръки към ръководната работа като те са изпълнени в цялост.

Считам, че подобна среда на постоянно административно напрежение прави невъзможно нормалното функциониране на Софийска районна прокуратура, допълва Зартова. Тя посочва, че заявява желанието си да остане на длъжност прокурор в СРП.

По време на заседанието на Прокурорска колегия стана ясно, че оставката на Зартова, както и оставките на четирима нейни заместници – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, ще бъдат администрирани и евентуално гласувани по съответния ред и процедура.

В молбите си заместниците са посочили, че категорично се разграничават от действията на административния ръководител – районен прокурор на Софийска районна прокуратура Невена Зартова и подкрепят усилията на изпълняващия функциите „главен прокурор“ Борислав Сарафов за реформиране на Прокуратурата на Република България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here