Борисов: Денков се оплете като пиле в кълчища за Северна Македония. Не е толкова лесно да си външен министър

0
14

 

По думите на Борисов ПП се опитват да се ребрандират като някакви антикорупционери.

„Най-малко им отива такъв образ на фона на скандалите през последните месеци. В спортното министерство са десетки хиляди левове рушвети. В електронното министерство стотици милиони. Денков казва, че му стесняваме възможностите. Когато те питат за Северна Македония и ти се объркаш като пиле в кълчища и външният министър трябва да ти оправя нещата“, изтъкна Борисов вчерашния гаф на премиера Денков, когато не успя да отговори на журналистически въпрос за СРМакедония и Габриел му се притече на помощ.

Остри критики отправи към (не)коалиционните партньори от ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В парламентарните кулоари той първо се възмути, че от коалицията уж казват, че не бива да се говори пред медиите за ротацията, а Мария Габриел и Николай Денков да си направят анализа и да предложат това, което НС да гласува, а в същото време от ПП-ДБ непрекъснато шествали в телевизионните студиа.

„В тези изказвания виждам откровени неистини. Опити да си направят ребрандиране на имиджа като някакви антикорупционери. Такива скандали, каквито имаше последните месеци при тях, най-малкото им отива такъв образ“, ядоса се Борисов.

„В спортното министерство са десетки хиляди левове рушвети. В електронното министерство стотици милиони. Сглобката им стеснявала възможността, иначе щяха да са стотици. В електронното щяха да са няколко милиарда. Ако това, че сме спрели теза неща е стесняване… Език мой, враг мой. За Северна Македония като те питат и се оплетеш като пиле в кълчища и външният министър да трябва да ти оправя нещата“, каза Борисов.

„Литнахте по студиата да обяснявате колко сте готини, а ГЕРБ ви пречи. Не може да боядисате това, което сме построили“, обърна се той към пиара на ПП.

А на въпрос чий е вътрешният министър Калин Стоянов, от когото всички сякаш се отричат, Борисов бе категоричен: Той е министър на България. „Чий е министърът на електронното управление, или на спорта, където ги хванаха с маса пари? Вътрешният министър е министър на България. Аз не съм преговарял с него. Преговаряше Кирил Петков. Той не се е съгласил да смени поголовно всичко, както е искал Петков и сега казват, че той е на ГЕРБ. За сметка на Денков не считам че министрите са партийни, че квоти ще трябва да изпълняват партийна повеля. Излъчи ли ги НС вече са министри на цяла България“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той се ядоса, че вчера една от най-малките групи, БСП искала изслушване от най-голямата ГЕРБ, визирайки Корнелия Нинова която поиска отчет от Борисов за дейността на ръководената от него външна комисия. И попита защо тя не е поискала изслушване на Кирил Петков, който ръководи конкретно комисията за Шенген и Еврозоната.

„Много сте си близки с БСП. С „Възраждане“ никога няма да направим съвместно управление както вие във Варна“, атакува Борисов партньорите си, обръщайки се към пиара на ПП, който слушаше отстрани.

И обясни, че ПП-ДБ работели с хората на Костадинов за избори на общински съвет, „и всичко“ в морската столица. „Ние с Възраждане няма да работим. Уважавам този противник, защото са силен противник“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Но вие си шушукате с БСП, гневен бе той. И отново попита защо Нинова е искала да изслуша него, а не „премиера си Кирил Петков“.

Борисов изтъкна, че за последните 2 г. „милиарди отидоха за Путин от „Лукойл“, а апокалиптичните сценарии за отпадането на дерогацията не са се сбъднали – „нито цените се вдигнаха, рафинерията работи със 100% неруски петрол“. Казах им на колегите – да разрежат тръба където искат и да видят че се харчи само руски газ, каза той.

Борисов бе гневен и от вчерашните изяви на ПП-ДБ. „Вчера от трибунка разбирам, че ще обвързват КПКОНПИ с незаконни строежи. ГЕРБ няма да подкрепи такова решение и правилно го изтеглихте – ако влезе тук, ще го блокираме. Бламирате си министъра и излизате да се похвалите?’:, изненадан бе бившият премиер.

източник: 24 часа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here