Израелската армия нападна най-голямата действаща болница в Газа

0
24

 

Обяснението отново е същото – там се криели войници на Хамас. Такава информация е подало и американското разузнаване

 

Израелските oтбранителни сили съобщиха, че са нападнали най-голямата действаща болница в Газа – „Ан Насър“. На видео се вижда хаос, чуват се викове и звук от стрелба в тъмни коридори, пълни с прах и дим, предава Ройтерс.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорителят на израелската армия, описа нападението срещу болницата като „прецизно и ограничено“. По думите му членове на палестинската групировка „Хамас“ се крият в обекта, държат пленници и телата на починали заложници може все още да са там. По думите му една от целите на операцията е да се гарантира, че лечебницата може да продължи да лекува пациенти от Газа и „ние съобщихме това в редица разговори, които проведохме с болничния персонал“.

„За съжаление знаем, че някои заложници вече не са живи. Ние се ангажираме да намерим и върнем телата на тези заложници в Газа“, посочи Хагари.

Израелската армия потвърди смъртта на 31 заложници, държани от „Хамас“, включително телата на двама войници, убити през 2014 г.

„Както беше доказано с болница „Шифа“, болница „Рантиси“, болница „Ал Амал“ и много други болници в Газа, „Хамас“ систематично ги използва като центрове на тероризма“, казва Хагари.

Американското разузнаване също заподозря, че болницата „Ал Шифа“ е използвана от терористичната групировка като команден център.

Член на терористичната групировка определи твърденията на Хагари като лъжи, а говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал-Кидра обяви, че Израел е принудил лекарите в болницата „Ан Насър“ да изоставят пациентите в интензивното отделение, излагайки живота им на опасност.

Здравните власти в управлявания от „Хамас“ анклав съобщиха, че Израел е принудил разселените и семействата на медицинския персонал да се приютят в болницата „Ан Насър“, като около 2000 са пристигнали през нощта в южния граничен град Рафа, а някои са се придвижили на север към Дейр ал Балах в централната част на Газа.

Вчера видеозаписи показаха десетки палестинци, които носят вещите си в чували и излизат от болничния комплекс „Ан Насър“. Хуманитарната служба на ООН заяви в сряда, че болница „Ан Насър“ е била обсадена от израелските сили. Твърди се още, че те са открили огън по съоръжението със снайпер.

Медицинската благотворителна организация Médecins San Frontieres изтъкна, че хората, на които е наредено от Израел да евакуират болницата, са изправени пред невъзможен избор да останат „и да станат потенциална мишена“ или да напуснат „в апокалиптичен пейзаж“ от бомбардировки.

Сраженията в болницата стават в момент, когато Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да прояви сдържаност във войната си в Газа, след като обеща да насочи офанзивата си към Рафа, последното относително безопасно място за цивилни в анклава.

Ройтерс потвърждава автентичността на видеоклиповете, заснети в болница „Ан Насър“. Те показват сцени на хаос и терор. Мъжете вървят през тъмни коридори, използвайки светлините от телефоните си, насред прах от мазилка и отломки по коридорите, като дори прекарват легло през руините.

Чуват се изстрели и лекар вика: „Има ли още някой вътре? Има стрелба, има стрелба – главите надолу“. Друг мъж във видеото каза, че израелската армия е обсадила болницата и никой не може да излезе. Световната здравна организация по-рано съобщи, че половината от медицинския персонал на болницата „Ан Насър“ вече е избягал.

Атаките, които унищожиха по-голямата част от медицинските заведения в Газа, предизвикаха особено безпокойство, тъй като обстрелът е в близост до тях, а не рядко жертви стават и линейките.

Израел обвинява „Хамас“, че редовно използва болници, линейки и други медицински съоръжения за военни цели и излъчи кадри, заснети от неговите войски, които показват тунели, пълни с оръжия. Израелската армия съобщи, че е задържала редица заподозрени в болницата „Ан Насър“ и че операциите там продължават.

източник: dnevnik.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here