Необходими са близо 500 млрд. долара за възстановяването на Украйна

0
37

 

В сметките обаче влизат и областите, които се присъединиха към Русия, като в някои от тях вече текат възстановителни дейности, извършвани от Руската федерация

 

Възстановяването на икономиката на Украйна от пораженията, нанесени по време на руската военна инвазия, се очаква да струва 486 милиарда долара. Това сочат данните от ново проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и украинското правителство, съобщава БТА.

Изследването представя оценка на щетите, нанесени от началото на руското нахлуване в Украйна – от 24 февруари 2022 г. до 31 декември 2023 г. В него се оценяват не само пораженията върху сгради и други обекти на инфраструктурата, но и въздействието на войната върху живота на хората и техния поминък, както и разходите за възстановяването им, обяви Световната банка.

Оценката на щетите в Украйна е увеличена на 486 млрд. долара спрямо 411 млрд. долара, предвидени в проучването на Световната банка от март 2023 г.

Най-голяма част от разходите са необходими за възстановяване на жилищния фонд на Украйна – 80 млрд. долара, следвани от транспортната ѝ инфраструктура – 74 млрд., както и от нейната промишленост и търговска мрежа – 67,5 млрд.

Директните щети от руската военна агресия възлизат на 152 млрд. долара. Те са съсредоточени предимно в областите Харков, Луганск, Донецк, Запорожие, Херсон и Киев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here