Стресна ли се Тагарев от Тръмп? България покрива критерия на НАТО за 2% от БВП за отбрана

0
10

 

За тази година дори са заложени повече, а през 2026 ще стигне 2,6%, обяви военният ни министър

 

България е сред 18-те страни от НАТО, които вече са изпълнили условията за отделяне на 2 на сто от БВП за отбрана – това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев:

„Ние сме над 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 г. В някои дори повече – през 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Но сме над 2% и сме част от тези 18 страни. Значителна част от този бюджет – над една трета е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници…трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори“.

Министър Тагарев каза още, че най-високият процент за отбрана е предвиден именно за 2026 година, когато ще достигне 2,4 на сто.

Тодор Тагарев е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Запитан от БНР дали се чувства притеснен от последните изявления на бившия президент на Съединените щати и вероятен кандидат на републиканците за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страните, които не плащат достатъчно за отбрана, той каза:

„Знаете, че г-н Тръмп е в предизборна кампания в момента, но това е негова позиция от времето, когато беше президент и  тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 г. И фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство, знаете, че там има много солидни системи за взаимен контрол между властите и също така че в НАТО ангажиментът е абсолютно категоричен“.

Припомняме, че Доналд Тръмп отново заяви, че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членове на НАТО, които не изпълняват целите за разходите за отбрана. Новото заявление от негова страна е само дни след като предизвика тревога в Европа, намеквайки, че би казал на Русия да атакува съюзници от НАТО, които смята за некоректни.

Министър Тагарев не отговори пряко на въпроса ще запази ли позицията си след ротацията на 6 март: „Академик Денков и г-жа Габриел ще сменят позициите, на тях е дадено правомощието да решават и предлагат състава на новия кабинет…работим изключително добре с акад. Денков, много добре с г-жа Габриел, ще видим как ще се развият събитията. Имаме важни задачи дори до 6 март“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here