CNN: В САЩ предупредиха за „сериозна заплаха за националната сигурност“

0
15

 

Председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Майк Търнър сподели за наличието на разузнавателна информация за „значителна заплаха за националната сигурност“, съобщава американският телевизионен канал CNN.

„Множество“ други източници на редакцията също така описват представените от Търнър разузнавателни данни като „силно чувствителни“.

По-рано през деня Търнър изпрати писмо до колегите си в Конгреса, в което аларамира, че неотложният проблем за САЩ е „дестабилизирането на чуждите военни способности“.

Източник, запознат със съдържанието на разузнавателните данни, потвърди, че „става въпрос всъщност за много обезпокоителен и дестабилизиращ руски потенциал, за който наскоро научихме“.

В писмо до колегите си Търнър също пише, че комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ е гласувала на 13 февруари да разреши на законодателите достъп до определена информация за преглед. Законодателите имат срок до петък да го направят, поясни той.

Търнър също призова президента Джо Байдън да разсекрети „цялата информация, свързана с тази заплаха“.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан също направи изявление по въпроса. Той сподели, че се е свързал със законодателите в комисиите относно заплахата и ще информира лидерите на Конгреса по темата в четвъртък. Съливан обаче отказа да уточни естеството на заплахата.

„Не съм в състояние да кажа нищо повече от тази трибуна в момента“, подчерта той.

По думите му администрацията на Байдън „е отишла по-далеч и е била по-креативна и стратегическа в разсекретяването на разузнавателни данни, отколкото всяка администрация в историята“.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here