The National Interest: Много страни ще се сближат с Русия, ако САЩ напуснат НАТО

0
17

 

Много страни биха могли да се сближат с Русия, ако САЩ напуснат НАТО. Това съобщи военният наблюдател Питър Сучиу в статия за The National Interest.

„Ако Съединените щати напуснат НАТО, те вероятно няма да запазят присъствието си в Европа, Африка или Близкия изток. Много страни ще се доближат до Русия и Китай“, каза Сучиу.

Журналистът посочи, че в този случай съюзниците на САЩ вече няма да могат да разчитат на тях, а самият Вашингтон може да загуби достъп до много от военните си бази по света: „Много американци може би смятат, че НАТО вече не е необходима и че Европа трябва да се оправя сама. Но може би тези, които ликуват, трябва да гледат отново филма от 1984 г. Червена зора или дори римейка от 2012 г. Нито един от двата филма не е особено добър, но оригиналът започва със зловещо предупреждение, че НАТО се е разпаднала и Съединените щати са навлезли в период на изолационизъм. Тогава съветските парашутисти започват да кацат в селска гимназия. Най-малкото е пресилено, но мисълта, че Америка може да устои сама, все пак би трябвало да побие тръпки.”

„Ето го проблемът: ако САЩ напуснат НАТО, тогава САЩ вероятно няма да поддържат присъствие в Европа, Африка или Близкия изток. Реакцията на червата може да е „добра“, но не е добра. Много страни може дори да се доближат до Русия или Китай.

Ако нашите съюзници и партньори не могат да разчитат на нас, че сме там, ще загубим достъп до много военни бази по света. Това може да не изглежда като голяма работа, тъй като имаме флот от военни кораби и самолети, които могат да летят от континенталната част на САЩ до Близкия изток и обратно.

Но тук е нещото. Нашите ядрени суперносачи може да имат неограничена издръжливост, но плавателните съдове, които ги поддържат, не. Те се нуждаят от тези бази по целия свят. Без приятелски пристанища ВМС на Съединените щати не изглежда толкова като синя вода, а по-скоро зелена вода, която може да действа само по-близо до бреговете на Америка”, казва още Сучиу.

Сучиу добави, че ако САЩ загубят достъп до глобалния пазар, може да се изправят пред санкции от Китай и Русия.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here